fbpx

Leltározás drónnal? Ez a magyar startup megoldotta!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 27.

Az egyik hazai IKEA-áruházban már lényegében használják is azt a dróntechnológiát, ami forradalmasíthatja a jelentős árukészlettel dolgozó cégek leltári folyamatát – s ezzel pénzt, munkaerőt, időt és energiát takarít meg.

 

A raktár szeme és esze

A nagy raktárkészlettel dolgozó gyártó- és kereskedőcégek egyik rémálma a gyakran bonyolult, költség- és energiaigényes napi, hóvégi vagy más időszakos leltár. A folyamat egyszerűsítését, mesterséges intelligencia-alapú korszerűsítését egy magyar startup végezte el az elmúlt mindössze másfél évben – most pedig gyors ütemben világszerte kibontakozó érdeklődés fogadja a szolgáltatásukat.

A raktár szeme és intelligenciája vagyunk ezzel a szoftverrel – foglalja össze az Aeriu Kft. találmányának lényegét Ellenrieder Gergely, a Design Terminál programja által támogatott startup képviselője. Az Aeriu egy akár a kereskedelmi forgalomban is kapható, kamerával felszerelt drónját az általuk kiképzett munkatárs mozgatja a raktárban, a berendezés felvételt készít a raklapokon tárolt árukon lévő címkékről, az így kapott képi adatokat pedig az Aeriu szoftvere a vállalat rendszeréhez integráltan raktáriadat-halmazzá dolgozza fel felhőalapú adatkezelési és -tárolási megoldásként.

 

Pontos, takarékos, távlatos

A drónos leltározással 1,5-2 ember munkája végezhető el rövidebb idő alatt, ráadásul a munkatársakat nem kell esetleg balesetveszélyes targoncás emeléssel mozgatni. A képrögzítés és adatfeldolgozás révén a pontosság szinte 100%-os, jelentős mértékű energiát, pénzt, időt takarítunk meg a partnereinknek – teszi hozzá Ellenrieder Gergely. A szakember szellemesen említi: a „légből kapott“ adatok, vagyis az Aeriu dróntechnológiájának távlatai akár a teljes automatizmusig elvezethetnek a közeljövőben.

A cég első partnere a hatalmas árumozgással működő IKEA egyik hazai áruháza. A cég azt várja az ott már alkalmazott eljárástól, hogy a termékek összeírása és áttekintése fenntarthatóbb, biztonságosabb, gyorsabb és pontosabb lesz, és ha a fejlesztések sikerrel folytatódnak, további áruházakban is alkalmazhatják a technológiát.

Az Aeriu emellett máris több külföldi meghívásnak néz elébe: a közeljövőben utaznak képviselőik Berlinbe és a Szilikon-völgybe – közölte Ellenrieder Gergely.

 

Nézze meg videónkat: