fbpx

Robotpiac: a németek és magyarok hasítanak, Anglia és Kína lassít

Írta: Kohout Zoltán - 2019 március 29.

Világszerte nő a robotok alkalmazása – az az autopro.hu összeszedte, milyen évet zártak tavaly az egyes országok e téren.

 

Rekordok

Jó hír Európának – különösen a németeknek és a magyaroknak –, hogy lendületesen nő az automatizálási célú beruházások száma. A Németországban működő vállalatok tavaly egyenesen rekordot döntöttek: a robotikai és automatizációs piac forgalma 2018-ban először lépte át a 15 milliárd eurós határt, ez 4 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. Ugyancsak pozitívan – bár konkrét számok nélkül – nyilatkozott a portálnak két nagy hazai robotforgalmazó; a Kuka Hungária Kft. például kiemelkedőnek nevezte a 2018-as évet.

Ahol olcsó a munkás…

Kevésbé rózsás a Brexittel küszködő Egyesült Királyság mérlege e téren. Míg a tavalyit megelőző években folyamatos volt a növekedés, 2018-ban már 15%-kal csökkentek az eladások 2017-hez képest. A brit szakmai szövetség összefoglalója szerint (nem számítva az autóipari alkalmazásokat) a robotsűrűség az országban a fele a spanyol és a francia adatoknak, továbbá ötödannyi robot működik 10 ezer főre számítva, mint Németországban. A szövetség ennek okát abban látja, hogy a cégek inkább alkalmazzák az olcsó külföldi munkaerőt, és idegenkednek az új technológiáktól.

Már a kis cégek is

Haloványak a növekedési mutatók Kínában, a világ legnagyobb robotikai piacán: az ázsiai ország drasztikusan visszafogta robotikai költéseit, az autopro.hu tudósítása szerint főként az Amerikával vívott kereskedelmi háború miatt. Így aztán „csak” 10%-os volt a növekedés (szemben a 2017-es 30%-kal). Ugyanakkor a következő 2-3 évben 14%-os növekedést prognosztizálnak.

 

Észak-Amerikában tavaly csaknem 36 ezer robotot adtak el, 7%-kal többet, mint 2017-ben – közli a portál az amerikai szakszövetség kimutatását. A bővülés főleg az USA-ban volt nagy, 15%-os – de nem az autóiparban, hanem az élelmiszer-, elektronikai-, műanyag- és gumiiparban, és az egészségügyben. A szakszövetség szerint Amerikában egyre inkább a kisebb cégek is elkezdtek befektetni az automatizálásba.

Kohout Zoltán (forrás: autopro.hu; Association for Advancing Automation)