fbpx

Drónnal szállítják az orvosi mintákat

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 05.

A UPS olyan úttörő logisztikai szolgáltatást jelentett be az USA-ban, ami lehetővé teszi az orvosi minták pilótanélküli drónokkal történő kiszállítását. A pilótaprojekt program Észak-Karolina fővárosában, a WakeMed kórházában zajlik.

 

A UPS és a Matternet programja fontos mérföldkő a pilótanélküli légi közlekedésben. Jelenleg az orvosi minták többsége a WakeMed egészségügyi rendszerében futárautókkal történik. A drónok alkalmazásával lehetőség nyílik az igény szerinti, akár egynapos szállításra, a késések elkerülésére, az orvosi szállítás hatékonyságának növelésére, a potenciális életmentő vizsgálatok gyors elvégzésére, és mindezt alacsonyabb költséggel.

A bevezetést több mint féléves tesztsorozat előzte meg az FAA pilóta nélküli légijármű-rendszerintegrációs kísérleti programjának (IPP) keretében. A hároméves FAA program célja a drónok gyakorlati alkalmazásának tesztelése a helyi önkormányzatok és a magánszektorbeli vállalatok együttműködésében, a technológia biztonságos és hasznos mindennapi alkalmazása érdekében. A program a Matternet M2-es quadcopterét használja, ami újratölthető lítium-ion akkumulátorral üzemel, a hasznos terhelhetősége közel 2,5 kg, s több mint 20 km távolságra képes szállítani az orvosi küldeményt.

A WakeMed program során a szakemberek orvosi mintát – például vérmintát – töltenek egy biztonságos dróntartályba. A drón egy speciálisan kiképzett távoli pilóta felügyelete mellett előre meghatározott repülési útvonal mentén szállítja el azt a WakeMed fő kórházi és központi patológiás laboratóriumában található rögzített leszállóhelyre. A program a UPS Globális Okos Logisztikai Hálózatának bővítését célzó projektjének része, mely kulcseleme a vállalat átalakulási stratégiájának.