fbpx

Így válik a vízió valósággá a Boschnál

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 05.

Az Ipar 4.0 kifizetődő. A digitális és hálózatba kapcsolt megoldások hatékonyabb, rugalmasabb és termelékenyebb gyárakat eredményeznek, jelentette ki Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának tagja.

Több mint 1,5 milliárd euró bevétele lett a Boschnak az elmúlt 4 évben az Ipar 4.0 alkalmazásokkal, amelyek mára a gyárak világának határozottan kifizetődő részévé váltak. A vállalat tervei szerint 2022-ben az Ipar 4.0 már 1 milliárd euró feletti éves árbevételt jelent.

Az idei Hannover Messe kiállításon a Bosch Rexroth bemutatja a jövő gyárát: az ActiveShuttle autonóm szállítójármű a raktárból a gyártósornak pontosan arra a pontjára viszi az anyagokat, ahová szükséges. A fel- és lerakodást megkönnyítő integrált emelő platformnak köszönhetően a munkavállalóknak egy ujjukat sem kell mozdítaniuk, a minőségellenőrzés pedig a mesterséges intelligencia (MI) segítségével történik. Az 5G zavartalan és csaknem valós idejű kommunikációt biztosít a gépek és a rendszerek között.

A lézerszkennereit használva az ActiveShuttle megtalálja az útvonalát, képes észlelni az embereket és más járműveket, s még tanulni is: a szállítórendszer elkészíti, illetve folyamatosan frissíti saját térképét az adott helyszínről.