fbpx

Amikor a vevő csodát akar látni…

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 12.

A Karsai Alba Kft. már évtizedek óta foglalkozik a pezsgőtabletták csomagolóanyagának gyártásával – ez pedig a nyomdázott cső és dugó.

Mivel a termék nem mai, viszont jól ismert, ennek okán folyamatosan foglalkoznunk kell a megújulással. Vajon az ofszet nyomdázáson kívül milyen konfekcionálási eljárással tudjuk a piaci trendeket követni, s olyan küllemű csomagolást előállítani, amely el is adja a becsomagolt terméket a polcon?

Végül megtaláltuk rá a megoldást! A magas ofszet nyomtatással szemben, a címkenyomtatás eltérő technikái messze nagyobb teret biztosítanak a marketingesek és grafikusok ötleteinek kivitelezéséhez. Ezért az IML- (In Mould Labelling) technológia mellett döntöttünk.

Ez gyakorlatilag egy grafikával ellátott, műanyagalapú címkére történő fröccsöntés. A technológia ugyan már ismert, de a kis átmérőjű termékeknél – mint pl. a pezsgőtablettás cső – még kevesen alkalmazzák.

Sejtettük, hogy nem lesz egyszerű ez a technikai megoldás. Szükséges hozzá egy precízen működő, a címkét a szerszámba beadagoló robot, egy speciális fröccsöntőszerszám, illetve a címke megfelelő minőségének, vastagságának kiválasztása is kardinális kérdés.

Szerencsénkre mind a külföldi, mind a belföldi együttműködő partnereink rendkívül türelmesek és alkalmazkodóak voltak a próbák és beüzemelések során. Hiszen olyan igényeket is támasztottunk például a címke kivitelében, amelyhez szükségünk volt a partnerünk teljes szakmai igényeinek kielégítésére.

A címke legyen fémes kivitelű, de a rajta lévő grafika egy része legyen matt, más része legyen egészen csillogó! Hisz mivel adja el magát a termék, ha nem a külső kinézetével, jelen esetben a csomagolásán lévő grafikával?

Ráadásul a csillogó, fémes, viszonylag sok színből, illetve fényképszerű grafikából összejött, valóban csodás címkét természetesen a legnehezebb kezelni a fröccsöntés során. Azonban, ha valaki IML technológiával kéri a csomagolást, akkor nyilván szeretne egy csodát látni, messze jobbat, mint a versenytársaké.

Mindenesetre büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a beruházást egészen rövid idő alatt végrehajtottuk, hogy a beüzemelést rendkívül gyorsan és sikeresen véghez vittük, hogy a partnereink velünk gondolkodtak és mindenben segítettek, és hogy a kollégáink lelkesedéssel várták s tanulták meg az új ismereteket, melyeket már kiválóan alkalmaznak is.

Az pedig tényleg hab a tortán, hogy jelenlegi vásárlóink örömmel vették a fejlesztést, s végig együttműködőek voltak. S a jövőbeni vevőknek pedig olyan kiváló terméket tudunk most már bemutatni, amelyek révén a büszkeségünket sem fogjuk palástolni.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben a projektben!

Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt.

8000 Székesfehérvár, Zsurló út 12.
Tel: +36 22 510 011, Fax: +36 22 510 019
E-mail: [email protected]
Web: www.karsai.hu

KARSAI Műanyagtechnika Holding Zrt.

Száz százalékban magyar tulajdonosi háttérrel bíró cégcsoport 1988-ban alakult, és az érdekeltségi körébe nyolc vállalat tartozik, közel 650 dolgozóval. Tevékenységi területe a műanyagból készített – többségében fröccsöntött – csomagolóeszközök gyártása a gyógyszer-, az élelmiszer- és a kozmetikai ipar részére, valamint műanyagalkatrészek előállítása az autó-, az elektronikai- és a telekommunikációs ipar számára. A fröccsöntéshez, flakonfúváshoz, prés légformázáshoz, extrúzióhoz kötődő szerszámtervezésen és szerszámgyártáson túl, nagy tapasztalattal rendelkezik a terméktervezés/fejlesztés, prototípusgyártás területén is.