fbpx

Korszerűsödik a hegyeshalmi vasútállomás tehervágány-hálózata

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 10.

A MÁV tavasszal elkezdte a hegyeshalmi határállomás tehervágányainak korszerűsítését a tehervonatok hatékonyabb és biztonságosabb közlekedése érdekében.

A korábbi korszerűsítések keretében a rendező-pályaudvaron végeztek karbantartásokat, az idei beruházási forrásoknak köszönhetően pedig már jelentősebb felújítás is lehetséges. A munka során két vágányt teljesen átépítenek korszerű sínekkel. Emellett a fővonalhoz csatlakozó vágányrészben összesen 22 váltót és 600 méternyi vágányszakaszt korszerűsítenek: ezzel lehetővé válik, hogy 5 teherforgalmi vágányon a tengelyterhelést a mostani 21-ről 22,5 tonnára emeljék. A sebességkorlátozások is megszűnnek, így jelentősen bővül az állomás kapacitása.

A vasúttársaság a fejlesztésekkel kívánja elérni a növekvő teherforgalom gördülékeny és kiszámítható megoldását a fontos hegyeshalmi határállomáson is. A MÁV saját forrásból, mintegy 2 milliárd forint értékben végzi el a korszerűsítéseket.

Tavaly 16 ezer tehervonat fordult meg Hegyeshalmon, ez 2016-hoz képest 15 százalékos teljesítménynövekedést jelent. Amennyiben a személyvonatokat is beszámítjuk, akkor a forgalom éves átlagban körülbelül napi 190 vonatot jelent: ebből 56 személyszállító, 98 tehervonat és 26 egyéb szerelvény. Az utóbbi időben jelentős növekedésnek indult a teherforgalom, mind a tranzit, mind a helyi szállítmányok jelentős forgalmat adnak az állomásnak, olvasható a MÁV közleményében.