fbpx

Vajon elveszik a robotok a munkánkat?

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 29.

Az emberek kíváncsian, s némi félelemmel gondolnak arra a jövőre, amikor talán addigi munkájukat már egy robot végzi. Mielőtt azonban lázasan belevetnénk magunkat a tanfolyamok világába, nézzük meg, melyik szakmákat érinti először a technológia fejlődése.

Tömegközlekedési és taxi sofőrök

A koppenhágai metrón már most is egészen szokatlan élmény elöl utazni, hiszen mivel egy teljesen automata járműről beszélünk, a szerelvényekből hiányzik a sofőr fülke. Egy ilyen fejlesztés nagy befektetés a tömegközlekedést üzemeltető szervezetek számára, ugyanakkor azokban az országokban, ahol magasak a munkabérek, logikusan gyorsabban megtérül egy ilyen beruházás. Európában várhatóan pár éven belül hódítani fognak a robotok.

Gyári dolgozók

A futószalagok mentén évtizedek óta helyettesítik a gépek az emberi munkaerőt, különösen a fejlett gazdaságokban. A technológia fejlődésének köszönhetően a jövőben egyre több vállalat engedheti meg magának a viszonylag gyorsan megtérülő automatizációt.

Futárok

A gyártás mellett a logisztika és a közlekedési eszközök fejlődése is figyelemre méltó. Napjainkban már elindultak a tesztüzemek, tehát már csak idő kérdése, hogy itt is átvegyék a hatalmat az önvezető robotok akár kerekeken, akár a levegőben.

Orvosok

Az orvostudományban évek óta alkalmaznak robotokat, mint szemműtétek és egyéb operációk során. A robotkarok a legtöbb esetben önállóan is képesek a feladatuk elvégzésére, de akár a világ másik feléről, emberi irányítással is vezérelhetők. Emellett a diagnózisok kialakításában is egyre inkább elterjedtek a chatbotokhoz hasonló orvos programok, amik a kérdéseikre adott válaszaink alapján szűkítik a lehetséges kórmeghatározást.

Biztonsági őrök

A robot őrök alkalmazása sem teljesen új, bár manapság még az emberi munkaerő van többségben. A hatékonyságukat tekintve azonban vitathatatlan, hogy a technológia vívmányai jobban állnak a humánerőforrásnál, hiszen egyedül képesek akár egy egész épület ellenőrzésére a mozgás és hangérzékelő egységeikkel.

Könyvelők

Az élő munkavállalókhoz képest a robot könyvelők már most is sokkal gyorsabban kielemzik a pénzügyi adatokat, ráadásul kutatások igazolják, hogy jóval kevesebb hibával dolgoznak.

Katonák

Ez az a terület, ahol igazán örülhetünk a technika fejlődésének, hiszen ha már a háborúkat nem tudjuk megszüntetni, legalább az emberi életeket megóvhatjuk robotok alkalmazásával. Az Egyesül Államok hadserege már éles bevetésen is alkalmaz fegyveres drónokat.

Értékesítők

A telemarketing terén a mesterséges intelligencia várhatóan 2024-re átveszi az emberek helyét. A gépek gyorsabban elemzik a hívott fél válaszait, amit beépítenek a stratégiaalkotás során, tehát egyre szélesebb tanult adatbázist hoznak létre.

Gazdák

A termőföldeken dolgozó robotok nagy mennyiségű terményt képesek elültetni, gondozni és begyűjteni. Egyszerűen programozhatók, sőt a legoptimálisabb termés érdekében maguktól képesek megfigyelni az időjárást, és annak megfelelően például öntözni, permetezni vagy szüretelni. Japánban már ma is előszeretettel alkalmazzák őket.

Recepciósok, pultosok, felszolgálók

Napjainkban is sok helyen találkozhatunk automata beengedéssel. Nem csak az airbnb világában, hanem hotelek, sőt Belgiumban már kórházak esetén is. Az IoT vagy valamilyen humanoid mesterséges intelligencia könnyedén beenged és kiszolgál minket. Egy ilyen robot több mint 20 nyelven képes felismerni az emberi hangot, illetve azt is, hogy nő, férfi vagy gyerek beszél hozzá. A hír a Proptech Hungary oldalán olvasható.

Mielőtt arra a következtetésre jutnánk, hogy a robotok elveszik az emberek elől a munkát, gondoljunk vissza az ipari forradalom korára, amikor a gépesítés következményeként rengeteg új, emberbarát munkahely született, és bízunk benne, hogy ezúttal is hasonló pozitív következményekkel jár majd a folyamat.