fbpx

A drog után sajnos ez a 2. legjobb feketebiznisz

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 16.

Ilyen lesz a holnap élelmiszeripara és fogyasztói világa? Erre adott választ a Wessling Hungary áprilisi konferenciája.

Műanyagok, mérgek, mindennapok

Számos új kihívással küzd nemcsak az élelmiszeripar, hanem a fogyasztók érdekeit, egészségét óvó hatóságok, kutatóintézetek is. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok, az érzékszervi vizsgálatok genetikai háttere, a hazai halhús minősége, a haszonnövényeken a mikroszkopikus gombák által termelt méreganyagok kockázata, az étrend-kiegészítők biztonsága, a hatósági ellenőrzések, az élelmiszeripari üzemek és forgalmazó helyek higiéniája, közétkeztetés – a mindennapi életünket közvetlenül meghatározó ügyek. Ezeket tárgyalta a hazai élelmiszer-biztonság legkiemelkedőbb szakembereivel április végén a WESSLING Hungary Kft. által immár sokadik alkalommal megszervezett, kétnapos Hungalimentaria konferencia és kiállítás.

Hathatós hatóság

A kábítószer-kereskedelem után az élelmiszer-hamisítás a második legjövedelmezőbb illegális tevékenység a világon. Az élelmiszerbiztonsági rendszernek ezért egyre gyorsabban kell azonosítania a veszélyeket. A folyamatos fejlesztésnek és a 21. századi analitikai technológiáknak köszönhetően ennek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatóság meg is felel, legyen szó hamisításról, eredetvizsgálatról, nyomon követésről vagy jelölésről – mondta Oravecz Márton Nébih-elnök, aki szerint a hatóságnak hiteles, tudásmegosztásra törekvő hivatalnak kell lennie. (A Nébih 85%-os ismertségével és kiemelkedő közbizalmi indexével a magyar államigazgatás egyik leginkább elismert intézete – KZ.)

Biztonság és fenyegetés

Az Európában előállított és árult élelmiszerek soha nem voltak biztonságosabbak, mint napjainkban. Azonban a környezeti tényezők, például az éghajlat változása miatt új kórokozók és új méreganyagok megjelenésére (pl. korábban nem jellemző mikotoxinok) kell számítanunk – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Bánáti Diána (Debreceni Egyetem) A jövő élelmiszerei című előadásában. Már tudunk húst előállítani laboratóriumban, és képesek vagyunk ebből 3D nyomtatóval például valódi karajszeletre emlékeztető terméket készíteni. Miért van erre vagy például a rovarokból előállított ételekre szükség? Az erőforrások kimerülése-fogyatkozása miatt – ám az ilyen határátlépések a kulturális és szemléleti korlátainkat is feszegetik.

(forrás: Wessling Hungary Kft.; laboratorium.hu)