fbpx

Hatékonyság és biztonság: LogiMAT 2019

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 07.

A belsőlogisztika nemzetközi szakvására Stuttgartban több mint 61 ezer látogatóval büszkélkedhetett, és a kiállítók száma is meghaladta az 1600-at.

A vállalatok rengeteg ötletet meríthettek a jövő nyersanyagainak hatékony és biztonságos kezeléséhez. Innovatív termékek, megoldások, rendszerek nagy választékát kínálták a beszerzési, raktározási, gyártási és elosztási logisztika számára. Robotok, vezető nélküli szállítójárművek sokasága ejtette ámulatba a látogatókat. A vezető targoncagyártók, a Jungheinrich, Linde, Still is sok újdonságot mutattak be, amelyekkel nagyobb teljesítményt, biztonságot, hatékonyságot lehet elérni a raktárban. A Logimat fórum fontos témája volt a csomagolási logisztika fenntartható megoldások példáival szemléltetve.

nExtCOMbag

Az e-kereskedelemben jelenleg a térfogat-kihasználás 50-60%, amin feltétlenül javítani kell. A reciklálást tekintve az egykomponensű csomagolások az optimálisak, és ha mégis elkerülhetetlen a térkitöltő alkalmazása, bioanyagból legyen. Egy szoftvergyártó cég, a Dr. Thomas+Partner fejlesztett ki egy környezetbarát papírtasak csomagolást az online kereskedelem túlméretezett dobozainak kiváltására elsősorban ruhák és cipők szállítására. A modern megoldás egy papírtasak, kisebb is és rugalmasabb is, mint a hullámkarton doboz. A papírtasakhoz lényegesen kevesebb csomagolóanyag szükséges, kevesebb levegő van a csomagban, ami a reciklálást és a szállítási kapacitást tekintve is előnyös, és kevésbé költséges.

Többutas csomagolások

A Walther Faltsysteme többutas műanyag tárolókat kínál fenntartható logisztikai megoldásként. Az alapanyagának köszönhetően a termék hosszúéletű, többféle belső kialakítással, köztes lappal, RFID segítségével a termékek akár különböző területen is újrahasználhatók. A KDP egy intelligens, könnyű és hosszúéletű alternatívája a fa raklapnak, mindössze 6,5 kg a tömege. A cserélhető tal-paknak köszönhetően könnyű javítani. Az áru könnyen követhető egy in mould label vonalkóddal vagy RFID azonosítóval.

JUPI

Az ALS Automatic Logistic Solutions először mutatta be a JUPI félautomata csomagnyitó-berendezést, amelyet közepes méretű csomagok nyitására fejlesztettek ki. Naponta 1500 kartont tud kinyitni biztonságosan az áru és a kezelő megsérülése nélkül. A munkaasztal kb. 1 m2 nagyságú, így minden logisztikai láncba integrálható.

ASPION G-log 2

Az érzékelők legújabb generációját mutatta be az Aspion, amely költségkímélő megoldás a gépek szállításánál bekövetkező károk átláthatóságának, kockázatbiztosításának növelésére. Az adatgyűjtő nemcsak a klasszikus szállítmány-ellenőrzési feladatra használható, hanem az intralogisztikában is az üzemi területen, illetve a raktárban. A készülék megbízhatóan regisztrálja és tárolja a hőmérséklet-, nedvesség-, ütközés-küszöbértékeket 950 eseményig. Az érzékelő kicsi, robusztus házban elemmel működik, de rádiófrekvenciás (NFC és BLE) kommunikációra is képes. A szoftver kezelése egyszerű.

ENOxtrem

Az m+b Packaging újdonsága a fenntartható és gazdaságos stretch fólia, amely a fúvással és öntéssel készült fólia előnyös tulajdonságait egyesíti. A hagyományos 23 μ-os fólia tekercs 45 raklaphoz elegendő, az ENOxtrem fólia 11 μ vastagságú, és egy tekercs 81 raklap rakománybiztosításához elegendő. A fólia mindkét irányban nyújtható, ezért extrém nagy átnyomószilárdsággal rendelkezik.

Smart Sleevepack

Egy összehajtható műanyag raklapdoboz, amely 3 részből áll: alj, palást, tető. A Smart Flow Europe innovatív rendszere nagyon stabil, biztonságos, könnyű felállítani és szétbontani. 400-1600 kg-ig terhelhető, 75% az üres tároló visszatérési aránya. Az alj és a palást zárása biztos, nem igényel további kiegészítő csomagolást vagy pántszalagos rögzítést. Okos, fenntartható és hatékony alternatívája a nehéz fémrácsnak vagy egyutas csomagolásnak, sokféle iparág számára megfelelő.

A belsőlogisztika legjobb terméke

A belsőlogisztika legjobb terméke díjat a vásáron adták át. A kiválasztáshoz a legfontosabb szempontok voltak a hatékonyságnövelés, költségmegtakarítás és a racionalizálás. Az elosztás-, szállítás-, emelés-, raktározástechnika kategóriában a francia Exotec Solution SAS nyert „az áru az emberhez” megoldással 3D mobil robottal. A skypod rendszer az elosztóközpontok és az e-kereskedelem számára készült. A világon az első ordermenedzsment-rendszer, amely 3 dimenzióban mozgó robotokat alkalmaz. A robot kiveszi az akár 30 kg-os tárolót az árucikkekkel 10 m magasságból is, és az elosztóba viszi. Négyszer olyan gyorsan mozog, és ötször olyan magasra tud menni, mint az eddigi szállítórendszerek. A kereskedelem a nagy magasságba történő rakodás miatt értékes raktárhelyeket tud megspórolni, és az emberi munkaerő által megtett időnként 15 km hosszú utat is le lehet rövidíteni. A rendszer egyrészt megfelel a dinamikus piac elvárásainak másrészt segítségével sok ezer megbízást lehet naponta előkészíteni és néhány órán belül kiszállítani.

Az azonosítás-, csomagolás-, rakodástechnika, rakománybiztosítás kategóriában a Vitronic Vipac Smalls Sort komplett megoldását díjazta a szakmai zsűri. A csomagok mennyiségének állandó növekedése, a vevők és a Logisztika 4.0 elvárásai nagy kihívások elé állította az iparágat. Különösen igaz ez a logisztikai központokban a válogatási folyamatokra. Az intelligens moduláris válogatórendszer rögzíti a küldemény adatait és automatikusan válogatja a kisebb küldeményeket. A berendezést a teljes logisztikai láncba be lehet építeni különálló megoldásként vagy az elosztó központokba a válogatási folyamat részeként. A rendszer nagyon rugalmas. Minden küldemény 4 szekción jut át, a bevezető egység, a kódoló, a kivezető egység, a válogató és automatikusan a kivezető ponthoz jut. Egy speciális szoftver irányít minden folyamatot. A kódolásnál azonosítják a küldemény adatait, a csomag méreteit, tömegét. A rendszer leolvassa és feldolgozza a különböző kódokat, és minden küldeményhez hozzárendel egy digitális ujjlenyomatot, a teljes logisztikai láncban digitalizálással és automatizálással növeli a hatékonyságot.

A szoftver, kommunikáció és számítástechnika kategóriában a Heureka Business Solution nyert a LOS raktár optimalizálási rendszerével. A szoftverrel a mesterséges intelligencián alapuló, aznapi kiszállítási koncepcióval a kisebb sarzsnagyságokat és a cikkek sokféleségét is gazdaságosan és hatékonyan lehet kezelni. A belsőlogisztikában az átfutási időket 30%-kal lehet csökkenteni, és a raktár működésének optimalizálásával további 25%-ot lehet megtakarítani. Minden árumozgást, több száz tényezőt – ami a belsőlogisztikára befolyással van – megvizsgálnak és kiértékelik. A szoftverhez tartozik egy applikáció, amely az információkat a mobiltelefonra küldi.

A belsőlogisztika jövője

A drónok és a kobotok ma is kommunikálnak egymással és az emberekkel, a jövőben a raktárakban ezek már a napi tevékenységhez fognak tartozni. A modern érzékeléstechnika lehetővé teszi a hatékonyságnövelést és automatizálást. A belsőlogisztikában a legtöbb mozgást, gépek, számítógépek irányítják, szinte minden folyamat automatizált lesz. Az okos raktár a jövőben automatizált, rugalmas, intelligens és öntanuló. Az ember és a robot együtt dolgozik, a szállítórendszerek önállóan közlekednek a raktárban.