fbpx

Megnyitott hazánk első LNG töltőállomása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 30.

Megnyílt a hazai fuvarozók előtt Magyarország első cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltőállomása Szigetszentmiklóson. A fejlesztésnek köszönhetően hazánk becsatlakozik az európai transzatlanti hálózat (TEN-T) korridorjába.

Magyarország első, a hazai fuvarozóknak kialakított, cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló üzemanyagtöltő állomása Szigetszentmiklóson az M0-s körgyűrű 19-es kilométerénél lévő pihenőnél található. Az új töltőállomásnak köszönhetően a magyar üzemeltetőknek is lehetőségük nyílik környezetbarát, cseppfolyósított földgázzal működő haszonjárművek beszerzésére, amelyek akár másfélezer kilométeres hatótávval is rendelkezhetnek, olvasható a One On One Kommunikáció oldalán.

A szigetszentmiklósi töltőpont kivitelezése a PAN-LNG Projekt részeként valósult meg, amelyet korábban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatható projektjei közé választottak. A projekt elsődleges célja az LNG alapú közlekedés fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra-hálózat magyarországi kiépítésének előkészítése, valamint az első töltőpontok fizikai megvalósítása és azok ellátásának biztosítása. A beruházás összköltsége meghaladja az 1,2 millió eurót, amelynek 85 százaléka uniós forrásból valósult meg. A közforgalmú LNG és LCNG töltőállomás építését a Pannon Fuel Kft. valósította meg.