fbpx

Az ABB digitális megoldásait használják a bajor gazdák

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 14.

Az ABB Ability™ megoldásai megteremtik az adatvezérelt gazdálkodás lehetőségét a mezőgazdasági épületek tetejére telepített napelemes rendszer segítségével.

Az Allgäu régió a Bajor Alpok festői látképével Németország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, mely évről-évre látogatók millióit vonzza. A világ minden tájáról érkeznek ide turisták, hogy gyönyörködjenek a hegyi legelők látványában, és helyi sörökkel öblítsék le a vidék hagyományos kolbásztermékeit.

Ki gondolná, hogy ebben az idilli környezetben valóságos mezőgazdasági forradalom zajlik, persze az is csak csendben. Itt a negyedik ipari és energiaforradalom vívmányai az ABB megoldásaival karöltve úgy hozzák el a digitális kort a helyi gazdák számára, hogy közben hatékonyabban és fenntarthatóbb módon tudnak gazdálkodni.

Josef Eldracher tejtermelő gazdasága az Allgäu régió területén, Immenstadt település közelében található. Az ABB egy olyan technológiai utazásra vitte Eldrachert a 70 tehenével és 40 borjával együtt, amely még a kifinomult, adatvezérelt mezőgazdaságban is példaértékű. A terület mélyreható ismeretének, valamint az ABB Ability™ innovatív digitális megoldásainak és szolgáltatásainak köszönhetően az ABB Eldracher kisgazdaságát okos gazdasággá alakítja át.

Az istálló tetejére például három fotovoltaikus (PV) napenergia-rendszer került, de van itt a napelemek által termelt felesleges energiából hőt előállító egység is, mely a házat és az istállót fűti. A gazda hibrid hajtású John Deere traktorját akkumulátoros energiatároló egységek és egy elektromos járműtöltő (EV) állomás látják el energiával.

Eldracher egyike annak a sok-sok német gazdának, akik az országos energiarendszer átfogó átalakításának keretében néhány évvel ezelőtt állami támogatással építették ki napelemes rendszereiket. Németország az 1990-es kiindulási szinthez képest közel 28%-kal csökkentette széndioxid-kibocsátását. A német Fraunhofer kutatóintézet becslése szerint 2018-ban a napelemes rendszerek több mint 8 millió embert láttak el energiával, ami Németország nettó áramfogyasztásának kb. 8,4%-át tette ki.