fbpx

Új biztonsági funkció a Volvo Trucks-tól

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 28.

Új vezetéstámogató rendszerrel teszi még biztonságosabbá a követési távolság betartását a Volvo Trucks, amivel jelentősen csökkenhet a ráfutásos balesetek száma, s számos rizikós helyzet elkerülhetővé válik.

A követésitáv-figyelmeztetés a szélvédőn látható vörös fénnyel jelzi a vezető számára, hogy túl közel került az előtte haladó járműhöz, így a legtöbb esetben ezzel megakadályozható az ütközés, mondta Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

A követésitáv-figyelmeztetés (Distance Alert) a Volvo Trucks „ütközés-figyelmeztetés vészfékrendszerrel” vezetőtámogató funkció legújabb változatának része, aminek célja, hogy több lépcsőben segítse a sofőröket a balesetmegelőzésben. Amennyiben a követésitáv-figyelmeztetés nem váltja ki a remélt hatást, akkor villogó fénnyel és hallható riasztással figyelmezteti a vezetőt, végül a fejlett vészfékrendszer aktiválódik. Mindez néhány másodpercen belül történik meg.

Az új funkciót a városokon kívüli főutakon való használatra tervezték. A rendszer 60 kilométer/órát meghaladó sebességnél kapcsol be, kivéve, ha a sofőr az adaptív sebességszabályozó módszert használja. Akárcsak az ütközés-figyelmeztetés rendszer egyéb funkciói, a követésitáv-figyelmeztetés is a kamera és a radar kombinációját használja a távolság kiszámításához, és az úton található objektumok azonosításához.