fbpx

Tintasugarasan is jelölhetőek már a raklapok

Írta: Sándor Ildikó - 2019 augusztus 23.

A fa és a forgácstömbök tintasugaras nyomtatási technológiája az utóbbi években annyit fejlődött, hogy már megfelel az EPAL raklap tuskók nyomtatására vonatkozó követelményeknek is. Az EPAL-jelöléseket eddig csak besütni lehetett, de 2019. augusztus 1. óta engedélyezett a tintasugaras nyomtatás, és ez bekerült az EPAL technikai szabályzatába is.

Jelenleg a tintasugaras nyomtatási eljárás csak az EPAL raklapok gyártása során használható. A tintasugaras nyomtatás egyedi jóváhagyási eljárása 2019 augusztusában kezdődik. Mind a tintasugaras nyomtatás jóváhagyása, mind a raklapok és a jelölések minőségének folyamatos ellenőrzése része az EPAL minőségbiztosítási rendszerének: minden engedéllyel rendelkező cég – világszerte összesen több mint 1500 – havonta legalább egyszer ellenőrzésre kerül.

Mit kell tudni az EPAL-ról? Az Európai Raklap Szövetség (EPAL: European Pallet Association) 500 millió EPAL jelölésű Euro raklappal és 20 millió gitterboxal a világ legnagyobb nyitott csererendszere. Az Európai Raklap Szövetség 1991-ben alakult és mint az engedéllyel rendelkező, EPAL/EPAL jelölésű Euro raklapokat gyártók és javítók szervezete, és világszerte felel a független minőségellenőrzés biztosításáért. Az EPAL raklapokat fenntarthatóan termesztett, szén-dioxid-semleges fából készítik, amik javíthatók és újrahasznosíthatók, valamint mivel a világ minden pontján rendelkezésre állnak, így nagyban csökkentik a szállítási távolságokat.