fbpx

Megoldódni látszik a használt szövetkonténerek sorsa?

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 27.

Napjainkban a szövetkonténerek nagy százaléka még mindig az égetőművekbe vagy a hulladéklerakókba kerül. Holott egy valódi körforgást biztosító program létrehozásával, a szövetkonténerek használat utáni visszagyűjtésével és újrahasznosításával megoldódna az az űr, amit Kína és Vietnam okozott, amikor bezárta a kapukat a nagyméretű zsákok újrahasznosítása előtt. Jelenleg ugyanis a piacon felesleg mutatkozik használt szövetkonténerekből, túl kevés újrahasznosító létesítmény jut rájuk.

A használt csomagolási termékek értéknövelése

Az olyan csomagolási megoldásokon túl, mint a kartonpapír csomagolás, a jutazsákok, a WPP zsákok és a mezőgazdasági iparágnak szánt raschel zsákok, az LC Packaging 2018-ban több mint 11 millió FIBC-t (szövetkonténert) forgalmazott, amelyek nagy részét saját SA 8000 és ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkező gyártóüzemében állított elő Bangladesben. Mivel ezen csomagolási megoldások iránt a kereslet növekszik, az LC Packaging büszkén nyitotta meg második gyártóüzemét ez év elején. És itt jött a képbe a kínai és vietnami döntés…

A flexibilis falú szövetkonténerek nemzetközi gyártójaként és forgalmazójaként ismert, hollandiai LC Packaging és a Veolia Netherlands májusban stratégiai partnerséget jelent be, amelynek célja a szövetkonténerekhez kapcsolódó maradék hulladék mennyiségének lehető legkisebbre csökkentése globális léptékben.

Első lépések a fenntartható partnerség felé

Az LC Packaging és a Veolia Netherlands kísérletképpen már megkezdte a körforgást biztosító program végrehajtását, együttműködve az LC Packaging rendkívül motivált és fenntarthatóságot támogató ügyfeleinek egy kiválasztott körével. Amennyiben a kísérlet sikeres, a cél ennek a zártkörű megközelítésnek a kiterjesztése számos más olyan ügyfél, iparág és ellátási lánc tevékenységére, amelyek az LC Packaging teljes körű szövetkonténeres csomagolási portfóliójának körébe tartoznak. A partnerség keretében a Veolia Netherlands felelős a fordított logisztikáért, a visszagyűjtött csomagolóanyagok újrahasznosításáért és ezek kiváló minőségű összetevőkké alakításáért. Egy csomagolási termék újrahasznosíthatósága függ a felhasznált anyagoktól és magától a csomagolás kialakításától. Emellett függ a bele csomagolt terméktől, valamint azon a felhasználási helyen rendelkezésre álló infrastruktúrától és használat utáni megoldásoktól, ahol a csomagolás útja véget ér. – Célunk a csomagolásainkhoz kapcsolódó hulladék minimalizálása és visszanyerése. Saját gyártóüzemünkben már a termelési hulladékunk 80%-át újrahasznosítjuk, és WorldBag szolgáltatásunkkal pedig képesek vagyunk felújítani bizonyos típusú szövetkonténereket, akár hat alkalommal is. Az ellátási lánc terén fennálló kiterjedt hálózatunk, a gyártópartnereinkkel és ügyfeleinkkel fenntartott hosszú távú kapcsolataink, valamint a Veoliával létesített partnerségünk révén lehetőséget látunk arra, hogy valóban változást hozzunk – nyilatkozta az együttműködés kapcsán Lucas Lammers, az LC Packaging vezérigazgatója.

– A Veolia víziója a világ erőforrásokkal való ellátása, melyet részben a visszagyűjtött csomagolóanyagok magas minőségű másodlagos nyersanyagokká alakításával érünk el – foglalta össze a Veolia Netherlands terveit Roger Beuting, üzletfejlesztési igazgató. – A műanyagok értéknövelő újrahasznosításának terén fennálló műszaki és operatív szakértelmünkkel úgy gondoljuk, jelentős előrelépéseket tehetünk. Megfelelően gyártva, tervezve és kezelve a szövetkonténerek kiváló minőségű újrahasznosítható, azaz fenntartható terméket jelentenek.

Forrás: LC Packaging