fbpx

A Bosch az „embernél jobb vezetővé” akarja fejleszteni az autókat

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 25.

Az automatizált vezetés lépésről-lépésre egyre több támogatást nyújt a sofőröknek, jövőbeni célja pedig, hogy a jármű végül átvehesse a teljes irányítást.


Forrás: Bosch


Forrás: Bosch

A Bosch még annál is többet akar, minthogy a jármű átvegye a teljes irányítást: „Az embernél jobb vezetővé kívánja fejleszteni az autókat, így növelve a közúti közlekedés biztonságát. Más

szavakkal: a technikának még az embernél is megbízhatóbban kell működnie, hangsúlyozta Harald Kröger, a Bosch igazgatótanácsának tagja.

Ez természetesen komoly kihívást jelent, különösen a jármű környezetének érzékelése terén. Csakis olyan automatizált jármű választhatja mindenkor a megfelelő vezetési stratégiát, és közlekedhet biztonságosan, amely minden pillanatban megbízhatóan tudja, mi történik a környezetében. A Bosch különböző elven – egyebek mellett ultrahangradar- és videótechnika segítségével – működő szenzorokat alkalmaz a környezet érzékelésére. A kamerák azért is nagy jelentőségűek az automatizált vezetés szempontjából – és nem csupán itt, hanem már a vezetéstámogató rendszerek terén is – mert felépítésük és működésük tekintetében egyaránt a legközelebb állnak az emberi szemhez.

A Bosch sikerrel fejlesztette magasabb szintre az autók kameratechnikáját, és új megoldása 2019-ben jelenhet meg a gépkocsikban. Az egyedülálló többcsatornás megközelítés és az egyes objektumok felismerésében alkalmazott mesterséges intelligencia (AI) együttesével a környezet érzékelése jóval megbízhatóbbá, a közlekedés pedig biztonságosabbá válik. A Bosch ennek jegyében piacvezetői pozícióra törekszik és mércéül kíván szolgálni a kameratechnikában, olvasható a Bosch közleményében.