fbpx

A Continental, a Michelin és a Smag egy közös célért

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 26.

A Continental partnerségre lépett a Smaggal és a Michelinnel, hogy fenntartható megoldásokkal tegyék zöldebbé a természetes gumi teljes ellátási láncát.


Forrás: Continental

A tervek szerint a közös vállalat még idén megkezdi működését a trösztellenes hatóságok jóváhagyásától függően. A közös cégbe kerül a Rubberway® digitális platform, amely a természetes gumi előállításban monitorozza és kiértékeli a gyártás során alkalmazott gyakorlatokat és kockázatokat a kaucsukfa ültetvényektől a gumi feldolgozó üzemekig.

A fejlesztés a kiértékelés során számos környezetvédelmi, technológiai, valamint a társadalmi felelősségvállalás során alkalmazott szempontot vesz figyelembe. A Rubberway® az összegyűjtött adatokat valamennyi felhasználónak és gumiabroncs-gyártónak megküldi, így lehetővé téve számukra, hogy beazonosítsák, és még magasabb szintre emeljék a fenntarthatóságot a természetes gumi ellátási láncában.

A természetes gumi ellátási lánca rendkívül komplexnek tekinthető. A Rubberway® a Smag szoftverfejlesztő céggel közösen születhetett meg, és már 2017 óta használatban van néhány fontosabb gumitermelő országban, mint Thaiföldön, Indonéziában, Nigériában, Brazíliában, Ghánában és Elefántcsontparton. A három cég által alapított közös vállalatban a Michelin a felhasználási és kitermelési jogokat, valamint a felhasználók visszajelzéseit teszi elérhetővé a partnerek számára.

A Continental a vállalkozásba fektetett tőkével fejezi ki elköteleződését a megoldás mellett, egyúttal a többi gumiabroncs- és autóalkatrészgyártó előtt is megnyitja a szélesebb körű alkalmazás lehetőségét, hozzájárulva a fenntartható gyakorlatok terjesztéséhez a természetes gumi iparágában.

A Smag pedig a mezőgazdaságban használt digitális megoldások terén szerzett technológiai és szektor-specifikus szakértelmével támogatja a projektet.

A közös vállalkozás során a partnerek célja, hogy a Rubberway® olyan független megoldássá váljon, amit bármelyik természetes gumi iparágban érdekelt szereplő felhasználhat, s az ellátási lánc még átláthatóbbá váljon.