fbpx

Ahol az IoT és a kompakt alkalmazások találkoznak

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 31.

Az OMRON kompakt PLC-jét az adatgyűjtési megoldásokhoz és a berendezések közötti kommunikációhoz fejlesztették ki. A szélesebb hőmérséklet-tartomány a speciális alkalmazási területek esetén is nagyobb megbízhatóságról gondoskodik.

Megjelent az OMRON Corporation új, univerzális CP2E sorozatú PLC-je, amelyben ötvöződik a gépek vezérléséhez szükséges be- és kimenetek, a kommunikáció és mozgásszabályozás kombinációja, így a kompakt gépekhez is fejlett automatizálást és IoT-csatlakoztathatóságot tud biztosítani.

A gyártóknak a folyamatok ésszerűsítésére van szüksége a gépek beállításától kezdve az üzemeltetésen át egészen a karbantartásig. A csatlakoztatott berendezések gyártó kapacitása – egyszerű fejlesztésekkel – válik elérhetővé, ami segíti a termelő és más iparágak termelékenységének és minőségének javítását. A kompakt gépeket használó vállalatoknak szintén hozzá kell tudni férni a gyártási adatokhoz, megjeleníthetővé kell tenniük a berendezések teljesítményét, valamint meg kell akadályozniuk a váratlan meghibásodásokat és a leállásokat is.

Az új CP2E sorozat költséghatékony lehetőséget kínál az IoT és a kompakt gépek összekapcsolásának megvalósítására, továbbá ezen PLC-k képesek összegyűjteni a gép teljesítményadatait, a szükséges információkat pedig tovább tudják adni a felsőbb szintű vállalatirányítási rendszer felé. Az előre elkészített funkcióblokkok csökkentik a programfejlesztéssel töltött időt, hozzájárulnak a standardizáláshoz és a minőség javításához. Így gyakorlatilag bárki számára lehetővé válik az összetett automatizálással működő gépek beállítása és kezelése, csökkentve ezáltal a programozásra, a tesztelésre, a hibakeresésre és a karbantartásra fordítandó időt. A széles üzemi hőmérséklet-tartomány ráadásul gondoskodik a megbízható működésről a nem termelő iparágakban működő gépek esetében is, ahol egyre nagyobb igény mutatkozik az automatizálási megoldásokra.

A CP2E teljes mértékben kompatibilis az Omron aktuálisan használt, korábbi vezérlőivel, például a CP1 sorozattal.

Főbb jellemzők:

1. Megnövelt csatlakoztathatóság Ethernetes és soros eszközökkel. 2 Ethernet port Ethernet-switch funkcióval: felsőbb és terepi szintű – pl. kezelői terminál – csatlakoztathatósággal. Akár 3 soros port az opcionális modulok alkalmazásával: sokrétű, nyílt csatlakoztathatóság soros kommunikációval rendelkező eszközök irányába.

2. Kevesebb erőfeszítés a komplex gépek megértéséhez: OMRON funkcióblokkok pozicionáláshoz és szabályozáshoz. Egyszerűsített pozicionálás: 4 tengelyes pozicionálás lineáris interpolációval. Jelölés alapján történő pozicionálás egyetlen utasítás segítségével. PID-szabályozás automatikus paraméter hangolással a stabil hőmérsékletszabályozás érdekében.

3. Telepítés és hibátlan működés: megbízható megoldás minden környezeti feltétel mellett. Magasabb működési hőmérséklet a speciális alkalmazások megvalósításához. Akkumulátor nélküli működés az alacsonyabb üzemeltetési költségért. LED-es visszajelzéssel ellátott be-/kimeneti csatlakozók a gyors hibaelhárításhoz. A bithibák automatikus észlelése és helyreállítása a hatékonyság növelése és a processzorleállások elkerülése érdekében.

Azáltal, hogy az OMRON számos termékét bővíti IoT funkcióval, lehetővé teszi az intelligens gyártóüzemek gyorsabb létrehozását, ami kulcseleme az Omron „innovative-Automation” filozófiájának, s ez a termelékenység észrevehető javulását eredményezi.