fbpx

Húsipari trendek, újdonságok

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 27.

A könnyen romló élelmiszerek – húsok, felvágottak stb. – csomagolása komoly igényt támaszt a csomagolóanyagokkal, csomagológépekkel és a berendezésekkel szemben. A klasszikus feladatok mellett – mint a védelem, a szállíthatóság, tárolhatóság – fontos az információközlés, a higiénia, az élelmiszer biztonsága, a hulladékképződés elkerülése vagy minimalizálása, a csomagolási hulladék könnyű kezelhetősége, a fenntarthatóság, a forráshatékonyság, és nem utolsó sorban a nyomonkövethetőség.

A 2019. májusában tartott nemzetközi húsipari kiállításon (IFFA) megismerkedhettünk az iparági újdonságokkal, trendekkel, amelyekből most szeretnék egy kis ízelítőt adni.

A csomagolóanyag-csökkentés, a reciklált anyagból készült csomagolások alkalmazása a gyártóknak és a fogyasztóknak egyaránt fontos. Állandó innovációkat kíván a csomagolóipartól. A könnyű csomagolások nagy szerepet játszanak a fenntarthatóságban, források kímélésében, de ugyanolyan vagy jobb teljesítményt, stabilitást kell nyújtaniuk, mint elődjeiknek. A kisebb tömeg megtakarítást jelent a nyersanyag-, energia-, szállítási-költségek tekintetében, így kevesebb hulladék keletkezik.

A VF Verpackungen vákuumtasakokhoz, fedőfóliákhoz ajánlja a NextFlex (MPO) mono poliolefin új generációs fóliáját, amely 11 rétegű koextrúzióval készült, kizárólag PE és PP alapanyagokból álló fólia. A különböző anyagokból készült társított fóliákhoz viszonyítva kisebb tömegű, így kevesebb hulladék képződik, és az egyneműnek tekinthető fólia könnyen reciklálható.

A Südpack Xpect line néven különböző megújuló nyersanyagból gyárt felső-, alsó-, és flowpack fóliákat. A bioműanyag fóliák biobázisú polietilénből vagy politejsavból készülnek, biztos termékvédelmet nyújtanak kolbászok, hús- és tejtermékek csomagolásaként.

Fenntartható csomagolások

A fólia anyaga mellett a feldolgozhatóság is fontos. A modern csomagológépek takarékosan dolgoznak, lehetővé teszik a fólia paraméterek precíz beállítását. A hatékony fóliaadagoló-rendszerek csökkentik a fóliahulladékot a kivágásnál, így egy fóliatekercsből több csomagolás állítható elő.

A Krehalon szabadalmaztatott technológiája (Secondary Seal Technology) a csomagoláson belül a léveszteséget minimalizálja, és egy hajszálvékony fóliacsomagolással az eltarthatóságot 150 napra emeli friss húsok esetében. A korábbi kézi zsugortasakos csomagolást egy automatizált rendszerrel váltják fel, így nagyban csökkentik a szennyeződés kockázatát.

Fenntartható és attraktív skin csomagolás

A skin csomagolás mutatós termékprezentációt tesz lehetővé hosszabb eltarthatósági idővel és csökkentett anyag felhasználással. A vékony kartonon lévő műanyag védőréteg nedvesség- és zsírállóvá teszi a kartont, stabilitást kölcsönöz neki. A skin fólia ráfeszül a termékre, mint egy második bőr, és jól rögzíti azt a kartonon. A skin csomagolással akár 75% fólia is megspórolható. A kartonon lévő műanyagréteg könnyen elválasztható, és mindkét anyag egyszerűen reciklálható. A kartonon minden információ elhelyezhető, nincs szükség további címkére. A nyomtatott karton a márkadifferenciálás eszköze is egyben.

A Sealpac kartonhordozóra fejlesztette ki a flatskin vákuumcsomagolást, húsok esztétikus csomagolására. A skin csomagolás átlátszó barrier fóliája jól véd nedvesség, oxigén, zsírok ellen, a csomagolás karton része mindkét oldalon nyomott. Egy fül segítségével a kartonra laminált műanyag fólia könnyen lehúzható, így mindkét anyag könnyen reciklálható. A teljes csomagolás műanyag hányadát 75%-kal csökkentették.

Meghosszabbított eltarthatóság védőgázas csomagolással

Védőgázas csomagolásban (Modified Atmosphere Pack) a levegőt a terméknek megfelelő gázkeverékkel helyettesítik jó védőhatást és hosszabb eltarthatóságot biztosítva ezzel. A MAP csomagolás lelassítja az oxidációs folyamatokat, a penészgombák szaporodását, és csökkenti a termék lélegzési aktivitását, így az friss és mutatós marad.

MAP hibridcsomagolást gyárt az európai piacra a Schumacher Packaging. A húsiparban használatos PETPE vagy APET tálcákat kartonra cserélték, amelyet belül egy higiénikus, megbízhatóan gázzáró etilén-vinilalkohol (EVOH) fóliával vonták be. A fogyasztó a kartonról a vékony fóliát könnyen le tudja választani, így a papír és a műanyag elkülönítve gyűjthető. A hibridcsomagolás gyártásához speciális gép szükséges.

Mobil takarítókészüléket fejlesztett ki a Fraunhofer IVV gépek, berendezések tisztítására. A tisztítórobot vezető nélkül közlekedik, automata tisztítást végez a teljes gyártóterületen. Egy optikai érzékelő felismeri a szennyeződéseket, egy másik a környezetet, így a környezethez igazítva végzi a tisztítást. A tisztítás monitorozás mutatja a soron a már megtisztított helyeket és jelzi, ha a folyamat befejeződött. Különböző fúvókák lehetnek a gyengébb és erősebb sugarú tisztításhoz.

Kiss Rozália