fbpx

Ízelítő az MLBKT 27. kongresszusának témáiból

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 08.

Plenáris ülések: témák, melyek mindenkit megmozgatnak

Az MLBKT november 13-15. között megrendezésre kerülő kongresszusának meghatározó tartalmi elemei lesznek a plenáris üléseken elhangzottak, hiszen itt olyan témákat hallhatnak résztvevőink, amelyek érdekesek, tanulságosak és kitekintenek a körülöttünk zajló világra. Ezek az előadások nem mindig kötődnek szorosan az ellátásilánc-menedzsmenthez, bár kétségkívül mindenki hasznára fordíthatja a maga szakterületén.

Elemzések, jövőbeli környezeti kihívások

Nyitó plenáris ülésünk első előadója Jaksity György lesz, aki a Concorde Igazgatóságának elnöke és elemzésében a magyar gazdaságról ad áttekintést nemzetközi konjunkturális kontextusban.

Szöllősi-Nagy András professzor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, valamint az UNESCO-IHP Kormányközi Tanácsának elnökhelyettese világunk egyik legkritikusabb problémájára irányítja a figyelmet, előadásában azt feszegeti, hogy a jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlat nem lesz fenntartható a globális népességdinamikai előrejelzések és a várható klímaváltozás tükrében. A digitális technológiák, mint a Big Data algoritmusok, a mesterséges intelligencia és a blockchain teljesen új lehetőségeket teremtenek a numerikus hidrológiai modellezésben, a lokális szinttől egészen a globális szintig. Az előadás konklúziója, hogy globális változás szükséges a vízgazdálkodás minden szintjén, az integrált vízgazdálkodástól kezdve, az intézményes felépítésen át, az oktatásig és kutatásig.

Vajon mi történik eközben a kulisszák mögött?

A fővárosban zajló grandiózus fejlesztés, a Liget Budapest Projekt elképesztő logisztikai tervezést igényel, hiszen megannyi vállalkozó „teszi hozzá saját magát” egy nagyobb dolog létrehozásáért. Ezek a folyamatok bonyolultak, éleslátást és körültekintést igényelnek a beruházók részéről. Schilling Sára, a Városliget Zrt. múzeumszakmai igazgatója előadásában a Liget Budapest Projekt keretében életre hívott Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ működését mutatja be.

Manapság már senki sem vitatja a digitális átállás létjogosultságát. A technológiai fejlődés által nyújtott lehetőségek üzleti potenciálja óriási. De vajon hogyan hat a technológiai fejlődés az egyénre és a társadalmakra? Melyek az igazi technológiai hajtóerők, amelyek meghatározzák a közeljövő fejlődését? Hogyan készüljünk fel a változásra? Milyen új képességekre lesz szükség? Mindezt új megvilágításba helyezi Georgiu Achilles, a CEU programigazgatója és az IBM Technológia Támogatási Szolgáltatások területének igazgatója.

Az előzetes programért és további hasznos információkért látogasson el weboldalunkra:

MLBKT Kongresszus