fbpx

Napelemparkot avatott a Fővárosi Vízművek

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 01.

Átadták a Fővárosi Vízművek új napelemparkját a vállalat csepeli telephelyén. A beruházás a társaság 900 millió forintos Napelemes energiatermelési programjának keretében készült el.

A Fővárosi Vízművek üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásainak mintegy 8 százalékát teszi ki a villamosenergia költsége. A fővárosi önkormányzat támogatásával tavaly elindított Napelemes energiatermelési program egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot, a vízellátáshoz szükséges energiaellátás biztonságát és a hatékonyságot, mondta az átadón Keszler Ferenc, a vízművek vezérigazgatója.

A vállalat 5 budapesti gépházánál és békásmegyeri oktatási központjánál már telepítettek napelemeket. Az új, a csepeli ivóvízkezelő mű területén kialakított napelempark 220 kilowatt energia-előállítási kapacitással rendelkezik. A számítások szerint kedvező, 9-10 év a program keretében megvalósuló beruházások megtérülése, de ennél gyorsabb is lehet.

A napelempark által termelt áram a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének biztosításához járul hozzá, ezzel részben megújuló energiaforrásra alapozva a vízellátást, olvasható az MTI hírei között.