fbpx

Nem lehetetlen mégsem mestert találni?

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 22.

Nem elég a munkaerőhiány, a jogszabályok is változnak hamarosan

A 2020. ősz vége után befejeződő építkezéseken jelentősen emelkedhetnek a beruházási költségek. Amennyiben már rendelkezik építési engedéllyel, vagy most gondolkodik a tervezés elindításán, érdemes mielőbb belevágni a projekt megkezdésébe, hiszen amennyiben az építkezés nem fejeződik be 2020. ősz végéig (hogy a használatba vételi engedély is megszülethessen 2020. év végére) a hatóságok már csak az új energetikai szabályozás szerint fogják átvenni az épületet és kiadni a szükséges engedélyeket.

A 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő minden épület esetén, az épületnek meg kell felelnie a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 6. mellékletben foglalt követelményeknek, tehát teljesíteni kell a „közel nulla energiaigényű épületek” követelményszintjét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az épületek határoló- és nyílászáró szerkezeteinek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények nem szigorodnak tovább, azonban az épület energiaigényét legalább 25%-os mértékben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

A rendelet értelmezésében megújuló energiaforrásnak számít egyrészt a tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet, illetve a „klasszikus” megújuló energák: nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia.

Akár rendelkezik jelenleg tervekkel, akár most gondolkozik a tervezés elindításán, javasoljuk, hogy mindenképpen keressen meg bennünket, hogy személyre szabott ütemtervvel segíthessük a beruházás eredményes megvalósítását még a 2020. december 31-i használatba vételi határidő előtt.