fbpx

„Teherautók a síneken”

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 02.

A Kalinyingrádi Vasút új szolgáltatást indított el: tehergépkocsik szállítását speciális vasúti platformokon. A fuvarozó két vonatot képes napi 40-50 pótkocsival elindítani Kalinyingrádból Oroszország területére

A „Teherautók síneken” elképzelés Lengyelországban jól ismert. A PKP Cargo a szolgáltatás elindítását majdnem 10 éve jelentette be. A Trans.INFO által Czesław Warsewicz-vel készített interjúban a cég elnöke elmondta, hogy a vasút szeptemberben fejezi be a szolgáltatás részleteinek a finomítását, miközben az oroszok már októberben elindítják.

A szolgáltatás elsősorban a vállalkozókat érdekelheti. A határátlépés ideje határozottan rövidebb, mint a tehergépjárművek esetében, és ökológiai szempontból is sokkal előnyösebb, mondta Vitaliy Winisławskij, a terminál- és raktárkomplexumot irányító kalinyingrádi vasúti igazgatóság helyettes vezetője. A kalinyingrádi vasút bejelentése szerint naponta két vasúti szerelvényt akár 40-50 vagonnal tud elindítani. Egyelőre csak a Kalinyingrádi körzet és Oroszország közötti rendszeres útvonalon lehetséges.

Hasonló megoldást fontolgat az Észak-kaukázusi Vasút is, amely az orosz vasút részét képezi. A cég állandó útvonalat kíván indítani a Szocsi – Krasnodar útvonalon az Orosz Föderáció európai részén. A megoldás célja a Fekete-tenger partmenti utak forgalmának könnyítése lenne.