fbpx

Fel kell pörgetni a logisztika digitalizálását

Írta: Csomor Zsolt - 2019 december 17.

A lengyel cégek digitális szintje jelenleg 2,5-szer fejlettebb a magyarokénál: egy átlagos hazai vállalkozás IT-rendszere 7,5 perc alatt feltörhető, hangzott el az „Iránytű a logisztikában – Irány Észak” című szakmai konferencián. Mielőbb fel kell gyorsítani a hazai cégek digitalizációs folyamatait, különben a jövőben nem lehetnek versenyképesek.

Teltház mellett zajlott a regionális konferencia

Az elmúlt években folyamatosan növekedett a Miskolcra és térségébe települő nemzetközi és hazai cégek száma, emiatt igény mutatkozott egy olyan regionális rendezvényre, ahol a helyi vállalkozások rendszeresen találkozhatnak, eszmét cserélhetnek és kapcsolatokat építhetnek. Ennek érdekében a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a NORDLOG Klaszter közösen szervezte meg az „Iránytű a logisztikában – Irány Észak” című miskolci konferenciát, aminek fókuszában az idei évben a digitalizáció és a robotika versenyképességét segítő megoldásai, a cégek digitális felkészültsége és informatikai biztonsága, valamint az e-kereskedelem rohamos fejlődése állt. A teltház mellett zajlott szakmai konferencián az ágazat elismert szakembereinek előadásait hallgathatták meg a vendégek.

A kibertámadások a logisztikai piacot is elérték

Sürgősen fel kell gyorsítani a hazai cégek digitalizációs folyamatait, mert a jövőben ez lesz a versenyképességük kulcsa. A magyar vállalkozások jelenleg jelentősen lemaradtak ezen a területen. A több mint 1700 hazai K+F+I pályázatot érintő vizsgálat szerint az elköltött összeg mindössze 30 százaléka hasznosult a későbbiekben, ami nagyon alacsony érték. Mindez összefüggésben állhat azzal is, hogy egy régiós elemzés szerint a magyar és a lengyel cégek digitalizációs fejlettségi szintjének aránya 1:2,5-höz a lengyelek javára, s a Közép-Európába érkező befektetési tőke 70 százaléka Lengyelországba megy. Nem biztos, hogy a saját K+F+I ösztönzése jelenti a jövőt. Lengyelországban nagymértékű a megvásárolt szabadalmi jogok aránya. Ennek előnye, hogy célzott feladatot szolgál, azonnal alkalmazható és a hosszadalmas kísérleti időszak elkerülhető.

Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke

A hazai logisztikai és ipari szereplőknek újra kell pozícionálni a fejlődési stratégiájukat, ha versenyben akarnak maradni, továbbá fejleszteni és optimalizálni kell a beszállítói értékláncokat is.

A közepesnél kisebb méretű hazai vállalkozások digitális fejlettségi szintje rendkívül alacsony. Egy átlagos magyar cég informatikai rendszere 7,5 perc alatt feltörhető, hangzott el a konferencián. A cégek IT-védelme katasztrofális állapotban van a nyugat-európai és távol-keleti társaikhoz képest. Mindez azért nagy probléma, mert a kibertámadások elérték a logisztikai piacot is: a jövőben egyre több ilyen támadásra kell felkészülni, mivel a logisztikai vállalkozások egyre értékesebb adatokat birtokolnak.

A versenyképesség folyamatos fejlesztést igényel

Egy ország versenyképessége az összehangolt termelői és logisztikai stratégiával erősíthető: amennyiben ezek közül a logisztika másodlagos szerepet kap, az akár már rövidtávon is az ipari teljesítmény gyengülését okozza. Ezért a logisztikai piacon is folyamatos fejlesztések szükségesek, különösen a digitalizáció területén, hívta fel a figyelmet előadásában Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

A logisztikai piac különböző szereplőinek újfajta együttműködéseket kell kialakítaniuk, mert együtt hatékonyabbakká válhatnak. Az ügyfeleknek nem olcsó megoldásokra, hanem optimalizált és hatékony rendszerekre van szükségük.

Új rendszer válthatja le az RFID-t

Az egyes iparágakban, a robotika és a digitalizáció látványos fejlődésének hátterében a hatékonyságnövelési igény, az egyre kritikusabb szakemberhiány áll. A hatékonyság növelésére többféle innovatív megoldást mutattak be a konferencián.

A POBO-rendszerű árukiszedési technikával növelhető a raktári árukiszedés sebessége, így 8 százalékkal csökkenthető a kigyűjtési idő. Az RFID-technológiával egyes területeken a teljes logisztikai folyamat automatizálható. A rendezvényen egy működő vállalkozáson keresztül mutatták be a folyamat eredményét, ahol 110 százalékkal nőtt a gyártott termékek darabszáma. A korábbi éves 268 órás sorállást 68 órára csökkentették, miközben az árbevétel 127 százalékra nőtt. 22 százalékkal csökkent a dolgozói létszám, s 13 feleslegessé vált gépet adtak vissza. A bemutatott példa összességében 15 százalékos termelékenységi javulást eredményezett. Fontos, hogy a versenyképesség javításához az egyes gyártási és logisztikai területekre megfelelően alkalmazható mérőszámokat kell kitalálni.

Megjelent az RFID-t (rádiófrekvenciás áruazonosítás) részben vagy teljesen leváltó technológia, az infravörös technológián alapuló IRID-RTLS-rendszer. Az új megoldás képes teljes transzparenciába kerülni a gyártási folyamatokkal, kiküszöbölve az RFID-rendszer korlátait.

Az IRID-RTLS pontos, alkalmazása során nem jelentkezik rádiófrekvenciás zavar, nincs keresési időveszteség, ezért a logisztika és a gyártás területén egyaránt kiválóan alkalmazható.

Az e-kereskedelem újabb megoldásokat igényel

Az e-kereskedelem rohamos fejlődése és az évi több mint 20 százalékos növekedése hatalmas modernizációs kényszert jelent. A legnagyobb vállalatok – mint például az Amazon – bizonyos területeken már az aznapi kiszállítást is vállalják, az Alibaba pedig megcélozta a 72 órás kiszállítási szintidőt. Ezek mind óriási logisztikai kihívásokat jelentenek, amelyek egyre korszerűbb digitalizációs megoldásokat igényelnek. A drónok alkalmazása, a blokklánc rendszerek, az automatizálás új szintjei vagy a robotok megjelenése mind olyan technológiák, amelyet az ipari termelő és logisztikai cégek nem hagyhatnak figyelmen kívül, ha továbbra is versenyképesek szeretnének maradni, hívta fel a figyelmet Kossuth József, a Budapest Airport Zrt. cargo vezetője.

A „Régió Logisztikai Kiválóság” díjat idén a Robert Bosch Energy and Body System Kft. kapta

„Régió Logisztikai Kiválóság” díjat vehetett át a Bosch

A konferencián átadták a „Régió Logisztikai Kiválóság” elismerést is, amit 2019-ben a Robert Bosch Energy and Body System Kft. kapott. A díjat Andrejkovics Gábor logisztikai osztályvezető vette át, aki a konferencián tartott előadásában bemutatta cégük világszerte több díjjal elismert logisztikai fejlesztéseit. A Bosch Energy and Body System Kftnél költséghatékony és célravezető gyártáslogisztikai fejlesztéseket vezettek be, amiket a többi Bosch gyár is elismer.