fbpx

Filmes trükkel teszteli a KUKA a mobil robotokat

Írta: Kohout Zoltán - 2019 december 05.

A filmipari technológia nemcsak a szórakoztatóiparban hasznos, hanem a mobil robotok tesztelési folyamatainál is alkalmazzák: a KUKA Hungária budapesti R&D Központjának mérnökei olyan izgalmas és innovatív módszeren dolgoznak, amivel a robotok még pontosabban végzik a munkájukat, a tesztelésre fordított idő, energia és költség pedig a töredékére csökken.

Színész helyett gép

A motion capture – az az eljárás, amikor a színész testére erősített fényvisszaverő gömbök mozgását infravörös fényben több kamera segítségével rögzítik – immár a robotok világába is betör: ha a fényvisszaverő markereket nem emberekre, hanem automatákra ragasztják, azok mozgása is rendkívül precízen lehet követhető, és jóval hatékonyabb és alaposabb tesztelést tesz lehetővé.

„Mivel a mobil robotok folyamatosan változtatják helyzetüket például egy gyáron belül, fontos, hogy az utasításoknak megfelelően mozogjanak, és ezt ellenőrizni is tudjuk. Óriási méréstechnológiai ugrás, hogy egy korszerű kamerarendszerrel felszerelt laboratóriumot építettünk ki budapesti fejlesztési központunkban.” – mondta Baji Bence, a KUKA Hungária Mobility Quality Assurance csapatvezetője.

Gyorsabb, pontosabb, olcsóbb

Az új technológia óriási változást jelent a tesztelésben. Hagyományos, kézi módszerekkel fél napba is telik, míg egy robot összes alapfunkcióját tesztelik, az új automatizációval ugyanez a folyamat mindössze fél óra. A tesztek tömbösíthetők és ütemezhetők éjszakára is, a laboratóriumban pedig akár emberi felügyelet nélkül is lefuttathatók. Mivel a megoldás kiiktatja az emberi hiba lehetőségét és a repetitív feladatokat, a tesztelő szakemberek fontosabb feladatokra koncentrálhatnak. A gyorsabb, párhuzamosan is végezhető és pontosabb munkának köszönhetően a tesztelési költségek is számottevően alacsonyabbak lesznek.

Az automatizált regressziós tesztekkel a fejlesztés is felgyorsul, ugyanis sokkal gyorsabban leellenőrizhető minden egyes kódváltoztatás után, hogy működik-e a frissítés, illetve módosított-e bármit a már korábban fejlesztett funkciókon. Így olyan robotok készülhetnek, amelyek még hatékonyabban szolgálják ki az ügyfelek igényeit, legyen szó Ipar 4.0-ról, logisztikáról vagy éppen gyártási megoldásokról például az elektronikai vagy az autóipar területén.