fbpx

Helyi 5G hálózatokat hoz létre a Bosch

Írta: Csomor Zsolt - 2019 december 05.

A Bosch úgy véli, hogy a helyi 5G hálózatok jelentik az előremutató utat, így a vállalat 5G üzemeltetési engedélyekért folyamodott Németország egyes területein. “IoT vállalatként a Bosch régóta folytat kutatásokat az 5G témájában.

Az új kommunikációs szabvány kulcsfontosságú az automatizált és hálózatba kapcsolt vezetéshez, és a jövő gyárának egyik alapvető eleme, mondta Dr. Michael Bolle, a Bosch csoport digitális és technológiai igazgatója. A Bosch azt követően, hogy megkapta az engedélyeket a szabályozó hatóságoktól, a helyi 5G hálózatokat 2020 folyamán kiválasztott partnerekkel együttműködésben tervezi felállítani az ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása érdekében. A következő néhány hónapban a Bosch 5G teszteket végez gyáraiban és renningeni kutatási campusán.


Képek: Bosch

A frekvenciakiosztásért felelős szabályozó hatóság, a Bundesnetzagentur már engedélyezi a vállalatok számára, hogy magánhasználatra szerezzenek engedélyeket. Ez lehetővé teszi a Bosch számára saját 5G hálózatának létrehozását, ezáltal versenyképességének növelését. A magántulajdonban lévő helyi hálózatok maximális biztonságot és függetlenséget nyújtanak, s az 5G felgyorsítja az ipari gyártási folyamatokat. Ezért a helyi 5G hálózatok létrehozásával jelentős lépést tehetnek fontos céljuk, a jövő gyárának megteremtése felé, mondta Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technológiáért felelős tagja.

Elképzelésük szerint a jövő gyárában mindössze a padló, a falak és a födém lesznek rögzített elemek, minden más mozgatható, és az igények szerint alakítható: önvezető szállítójárművek és okosszemüvegek nyújtanak támogatást a munkatársak számára a jövő gyárában. Az ilyen rugalmas rendszereknél fontos követelmény a nagyteljesítményű, vezetéknélküli infrastruktúra, ami lehetővé teszi az emberek, a gépek és egyéb berendezések közötti hatékony kommunikációt. Ehhez megbízható, biztonságos, nagysebességű és rövid válaszidejű adatátviteli rendszer szükséges, ami az 5G-vel lehetséges, hangsúlyozta Andreas Müller, aki kutatóként dolgozik a Boschnál.

Az 5G előnye, hogy nemcsak eszközként szolgál a mobileszközök és a vezetéknélküli érzékelők hatékony összekapcsolásához, de alapot is biztosít teljesen új rendszerkoncepciókhoz. Lehetővé teszi például egy mobil robot valós idejű vezérlését a helyi gyártási felhőben tárolt adatok felhasználásával. Ezenfelül a gépek működését is optimalizálja, olvasható a Bosch közleményében.