fbpx

Szállítmánya nem érkezik meg épségben a címzetthez?

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 27.

Rahne Eric, igazságügyi szakértő, a PIM Kft. alapítója

Ilyenkor mit tehet? Hát kísérje végig a szállítmányát a feladástól az érkezésig! Nyilván nem úgy, hogy saját magát mellé csomagolja, majd 2 hónapon keresztül ringatózik egy szállítóhajón, vagy didereg egy repülőgép rakterében! A szállítmányfelügyelet egy csupán ujjnyi méretű adatgyűjtővel megoldható. Olyan kicsi eszközzel, mely bárhol elfér, és megbízhatóan regisztrálja a szállítmányát érő behatásokat heteken keresztül!

A szállítmányok sorsának megfigyelésére már korábban is voltak eszközök, de azok méretük és súlyuk miatt nem fértek el a kritikus termék mellett, vagy energiaigényük miatt nem voltak képesek elég hosszú idejű „autark” üzemmódban (külső tápellátás nélkül) az események rögzítésére. Sőt, a korábbi generációs esemény-loggolók (más néven elektronikus regisztrálók vagy naplózók) nem is tudták a valóságban felmerülő mechanikai behatásokat megbízhatóan rögzíteni, hiszen az akár csak másodpercenkénti egy-egy adatrögzítésük legfeljebb véletlenül tudta „elcsípni” egy elejtés vagy oldalsó ütközés néhány milliszekundumos gyorsulás-eseményét. A legrosszabb esetben így az ütésre és leejtésre érzékeny termékek mechanikailag tönkrementek, annak ellenére, hogy az ütődéses esemény meg sem látszódott a rögzített eseménynaplóban.

Mindezek a problémák megszűnnek! A világon egyedülálló, svájci gyártmányú MSR175 miniatűr adatrögzítő szinte hihetetlen képességekkel rendelkezik: még a legrövidebb ütődést (például a véletlen leejtést, feldöntést) is naplózza a 6400 mérés/másodperces adatrögzítésének és a beépített triaxiális rezgésérzékelőjének köszönhetően! Tehát akármilyen irányú rövid ütés is rögzítésre kerül. Ezen felül légnyomást, hőmérsékletet és fényerősséget is megjegyez – tehát mindent, ami egy sérülékeny szállítmány felügyeletéhez, valamint a szállítási események naplózásához szükséges. Ujjnyi méretével és csupán 28 grammos súlyával bárhova „becsomagolható”, így közvetlenül a sérülékeny termék mellett elkísérheti a szállítmányt. Előnye az is, hogy jelenlétével gyakorlatilag nem növeli sem a szállítmány súlyát, sem a méretét.

Az MSR175 megbízhatóan rögzíti a szállítási eseményeket akár 8 héten keresztül, időpecséttel, meghamisíthatatlan adatformátumban. Önmagában több mint 200 g gyorsulásig „ütésálló”, tehát akkor is megmaradtnak az információk, ha a szállítmány többi része sajnálatos módon esetlegesen már rég teljesen tönkrement. Az adatok kiolvasása USB-n át (az adatgyűjtőhöz szállított szoftverrel) könnyedén elvégezhető, majd az MSR ShockViewer szoftverrel elemezhetők. Minden különleges esemény (ütődés, ejtés, hirtelen légnyomás- vagy hőmérséklet-változás) vagy éppen a szállítmány kinyitásra utaló fényerősség „megugrása” a naplóban időpecséttel azonosítható, a részletes időskálán a kiválasztott rezgésesemények gyorsulásértékei akár milliszekundumos felbontásban is megtekinthetők. Kiemelendő, hogy a szállítmány elindítása előtt beállított határértéket túllépő események esetén nemcsak maga az esemény, hanem annak elő- és utóélete is rögzítésre kerül. Egy ujjnyi méretű akkumulátoros eszközben lapul tehát egy többcsatornás, gyors adatgyűjtő, minden szükséges érzékelővel együtt. Az akkumulátora USB-n át újratölthető, így több szállítmány kíséréséhez is felhasználható ugyanaz az adatgyűjtő. Mindez egy komolyabb szállítási védőcsomagolásnál kedvezőbb áron! A megvédendő érzékeny termék értékéről már nem is beszélve…

A svájci MSR cég nemcsak az itt példaként említett MSR 175 adatgyűjtőt, hanem több mint egy tucatnyi – akár egyedileg konfigurálható és érzékelőkkel felszerelhető – miniatűr adatgyűjtőtípust gyárt. A magyar képviseletét a PIM Professzionális Ipari Méréstechnika Kft. látja el, melynek munkatársai 25 éves ipari méréstechnikai háttérrel segítenek a megfelelő típus és annak konfigurációja kiválasztásában. Az eszközök nagy részét akár máról-holnapra szállíthatjuk a budapesti raktárunkból! Számítunk a megtisztelő érdeklődésükre! Szállítmányai pedig épségben érkezzenek meg a címzettekhez!

Elérhetőségünk:
PIM Professzionális Ipari Méréstechnika Kft.
1221 Budapest, Tanító u. 19/A
Telefon: (1) 424-00-99
E-mail:
[email protected]