fbpx

Ahogy a gazdaság, az áramfogyasztás is csökken

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 30.

Európa országaiban nagymértékben visszaesett a villamosenergia-igény a koronavírus-járvány miatt, elsősorban a gazdasági aktivitás gyengülése következtében. Magyarország a kisebb csökkenést mutató országok közé tartozik: nálunk 3 százalékkal mérséklődött a villamosenergia iránti igény.

Habár Európában két hónappal ezelőtt igazolták az első koronavírusos esetet, a járvány az utóbbi 10-14 napban bénította meg fokozatosan Európát. A koronavírus európai terjedésének továbbra is az elején vagyunk. A járványból (legalább is, annak első köréből) már kilábalóban lévő Kína ezirányú tapasztalatai azt sugallják, hogy Európának mély és hosszantartó visszaesésre kell felkészülnie a villamosenergia-igény tekintetében is, olvasható az NRGreport oldalán.

Januárban és februárban Kínában éves összevetésben 8 százalékos volt a csökkenés: mivel a vuhani korlátozások csak január második felében léptek életbe, februárban vélhetően ennél jóval nagyobb lehetett az elmaradás. Hupejben két hónappal a korlátozásokat követően is 30 százalékkal alacsonyabb a villamosenergia-kereslet, mint 2019. év hasonló időszakában, hangsúlyozta az Európai Villamosenergia Átviteli Hálózat (ENTSO-E) és az Ember klímaügyi elemző központ.

A legnagyobb mértékben, 12-12 százalékkal Franciaországban és Olaszországban zuhant a villamosenergia-igény. A mediterrán országokban tapasztalható zuhanás mértéke kétszer akkora, mint a sorban ezek után következő államoké.

Az egyik legkisebb, 2 százalékos visszaesést eddig az Egyesült Királyság produkálta, de hasonlóan alacsony érték tapasztalható Norvégiában, Finnországban és Görögországban is. Németországban Magyarországhoz és Dániához hasonlóan 3 százalékkal mérséklődött a villamosenergia-igény.