fbpx

Fenntartható-e a gyógyszerek csomagolása?

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 19.

A gyógyszerek csomagolása napjainkban különösen nagy kihívást jelent. A zöld gazdaság reciklálható és komposztálható anyagokat igényel, ezekhez az elvárásokhoz a gyógyszercsomagolásoknak is alkalmazkodni kell, és elképzelhető, hogy a jövőben a megszokott megoldások helyett újakat kell találni. A gyógyszeripari csomagolások esetében legfeljebb anyag-megtakarítás tekintetében beszélhetünk fenntarthatóságról, viszont rengeteg innovációval büszkélkedhet az ágazat a konstrukció és a technológia tökéletesítése terén.

Csomagolóanyag-választás

A leggyakoribb a szilárd gyógyszerforma, amelynek csomagolása jellemzően bliszter csomagolás alumínium és műanyag összetevőkkel, kivéve Amerikában, ahol műanyag tartályos csomagolás terjedt el. A felmérések szerint az elsődleges csomagolások anyaga az alumínium és a műanyag mellett lehet üveg és nagyon kis részarányban papír. A másodlagos csomagolás és a betegtájékoztató anyaga papír, a szállítói vagy harmadlagos csomagolás papír és műanyag. Elméletileg ezek a csomagolóanyagok reciklálhatók, a gyakorlatban viszont a gyógyszerrel szennyezett primer csomagolásokat nem tudjuk anyagában hasznosítani csak energianyeréssel történő elégetéssel, és a gyógyszerek közül is csak a gyógyszertárakban elhelyezett gyűjtőedényben összegyűjtött gyógyszerhulladékok csomagolását, mert a kommunális szemétbe kerülő gyógyszerhulladékok nem kerülnek válogatásra. Az iparág mentségére szolgáljon, hogy a törvényes előírások, az engedélyeztetés miatt a csomagolóanyag váltás cseppet sem egyszerű. A hatóságnak be kell jelenteni és stabilitási tesztekkel bizonyítani az új csomagolóanyag megfelelőségét.

Speciális követelmények

A csomagolással szembeni követelmények is szigorúbbak a gyógyszeriparban, mint más ágazatban. A csomagolásnak úgy kell védeni a terméket, hogy az ne szennyeződjön, ne lépjen kölcsönhatásba a termékkel, könnyen és egyszerűen kezelhető legyen a fogyasztó számára, beleértve a nyitást és zárást is, továbbá a hamisítás elleni védelmet is biztosítani kell.


Körber Medipak hamisítás elleni védelem

A gyógyszeriparban ugyanis 2019. februártól a receptköteles gyógyszereket manipuláció ellen védő dézsmabiztos csomagolásban egyedi azonosítóval kell ellátni, amely egy kétdimenziós adatmátrix kód többféle adattartalommal. Vásárláskor a gyógyszerész leolvassa a kódot, ellenőrzi az azonosítót az adatbázisban, és csak azután adja oda a gyógyszert a betegnek. Nagyon sok innovatív megoldás született a hamisítás elleni védelemre, az egyik legfrissebb a Körber Medipak előre szerializált faltkartonja. A kartonon egyértelműen látható, ha a csomagolást felnyitották.

Okos csomagolások

A lakosságon belül az idősek részarányának növekedése létrehozta az igényt az idősek számára kifejlesztett csomagolások iránt. Becslések szerint 3 év múlva a 80 év felettiek száma megháromszorozódik. A hallás- vagy látáskárosult, kisebb kézi erővel rendelkező emberek számára kínál a csomagolóipar az okos csomagolásokat. A Romaco és a fóliaspecialista Huhtamaki együtt fejlesztette ki az ún. Push Pack-ot, amely extra záróképességű, könnyen átnyomható fólia, költségkímélő alternatívája a hidegen formázható alu-alu bliszternek. A csomagolófólia vékonyabb, mint a szokásos, így kevesebb csomagolóanyag szükséges.

Integrált érzékelők a betegbiztonságért

A hosszú ideig tartó kezelésnél a betegek fele nem vagy nem helyesen szedi a gyógyszert. A csomagolások fejlesztése lehetővé tette a gyógyszerszedési fegyelem növelését. A bliszter csomagolásokba beágyazott mikrochip jelzi, mikor kell bevenni vagy beadni a gyógyszert, és mikor esedékes a következő adag bevétele. Egyéb smart–pack-funkciók a lejárati dátumra hívják fel a figyelmet, felülvizsgálják a raktári körülményeket, manipuláció esetén figyelmeztetnek. A Near Field Communication (NFC) egy módszer a páciensek interaktív tájékoztatására az okostelefonjukra küldött video vagy hangüzenet formájában. Az NFC nyomonkövetésre, azonosításra és az eredetvizsgálatra is alkalmas a teljes szállítói láncban.

A digitális terápia ellenőrzés legújabb fejlesztése a Smart Vial Kit, amely lehetővé teszi a gyógyszer adagolásának és bevételének elektronikus követését. A Schreiner MediPharm a kartonba egy számozott, perforált plusz kartonréteget tesz. Amint a felhasználó feltép egy perforációt, az elektronika követi. Opcionálisan hőmérséklet ellenőrzést is végez. Az ampullákra kifejlesztett technológia injekciókra is adaptálható.

Gyermekbiztos csomagolás

A Rondo Solida bliszterekhez fejlesztett ki gyermekbiztos csomagolást. A csomagolás nyitási és zárási mechanizmusa idősbarát. A formát különböző bliszter méretekhez lehet igazítani. A mechanikus részt műanyagból a minimumra csökkentették. A csomagolás a betegtájékoztatót is tartalmazza.

Fenntarthatóság

Vannak próbálkozások a fenntarthatóság terén is. A jelenlegi hajlékony falú társított csomagolások több anyagfajtából – alumínium és műanyag – álló rendszerek és nem szétválaszthatók. A Toppan a világon elsőként kifejlesztett egy az alumínium fóliával egyenértékű oxigén és vízgőzzárást biztosító egynemű SiOx bevonatos PE fóliát, amely már könnyen reciklálható.


Smart Vial Kit


Securpak gyerekbiztos csomagolás a Rondo-tól

Kiss Rozália