fbpx

Keletre tekintve

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 03.

Az Indagra, Indagra Food & Carnexpo és Expo Drink vásárokkal egy időben, tavaly október végén zajlott a Romexpo Vásárközpontban a bukaresti Pack Show 2019. Ez az egyetlen, kifejezetten a csomagolóiparnak szentelt kiállítás Romániában.

A Pack Show 2019 számokban kifejezve széleskörű nemzetközi jelenlétet jelzett. A kiállítók Bulgáriából, Görögországból, Hollandiából, Kínából, Lengyelországból, Magyarországról, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Romániából, Törökországból és Ukrajnából érkeztek. 60 új kiállító és több mint 80 csúcstechnológiát képviselő berendezés mellett élő bemutatók várták a látogatókat a vásár mind az 5 napján.

Új szegmens, jelentős potenciál

Ellentétben a korábbiakkal, a 2019. évi Pack Show vásáron a mezőgazdaságból, élelmiszeriparból és kapcsolódó iparágakból is jelentős számban vettek részt a csomagolási megoldások jelenlegi vásárlói és potenciális új ügyfelei is. A mezőgazdasági termelők növekvő érdeklődése a csomagolási megoldások iránt jelentős jövőbeli potenciállal rendelkező szegmenst jelenített meg a kiállításon.

Öt napon keresztül a Romexpo központi pavilonja számos üzleti találkozónak és megbeszélésnek adott otthont, a csomagolóanyagok gyártásához, nyomtatásához és további feldolgozásához, a csomagolási folyamatokhoz, valamint a címkézés, jelölés és logisztika területeihez kapcsolódtak.

Magyarországról érkezett kiállítókkal az egyidejű Indagra vásáron találkoztunk, de számos székelyföldi, erdélyi magyar vállalat képviseltette magát a Pack Show 2019 kiállításon is.

A vásár újdonságai

Bag-in-box csomagolások a Smurfit Kappa cégtől. Az AZOC STAR, a Smurfit Kappa helyi leányvállalata a Pack Show 2019 kiállításon különféle bag-in-box csomagolásokat és kapcsolódó gépeket mutatott be a folyékony élelmiszerek gyártói számára (bor, tej, olaj, víz, gyümölcslevek); 3, 5, 10 és 20 literes EVOH és fémgőzölt típusú zsákokat és kartondobozokat.

100%-ban lebomló és komposztálható csomagolások. A BIODECK az első romániai cég, amely környezetbarát csomagolásokat gyárt, tiszteletben tartva a természet életciklusát. A vállalat összes terméke növényi alapanyagokból készül, például kukoricakeményítőből. A Biodeck standján a következő csomagolásokat láttuk: papírpoharak, szívószálak, háztartási tasakok, reklámszatyrok, papírtányérok, evőeszközök stb.

Az Olaszországban gyártott és Romániában az Arimex cég által forgalmazott BIOBAG termékeket kizárólag burgonyakeményítőből készítik, és nem toxikus, növényi alapú festékekkel nyomtatják. A társaság különféle méretű biológiailag lebomló zsákokat, papírzacskókat, biológiailag lebontható evőeszközöket, poharakat, szívószálakat, ehető kávéspoharakat stb. forgalmaz.

Ipari robotok és csúcs minőségű gépek a gyógyszer- és élelmiszeripar számára. Az EURODAC cég, a Pack Show 2019 kiállításon bemutatott innovatív ipari robotjai – ahogy a vállalat képviselője elmondta –, teljes mértékben alkalmazkodnak a romániai és a regionális gyárakhoz.

A hatékony berendezéseket és ipari gépeket az ügyfelek igényei szerint alakították ki az élelmiszer-, a gyógyszeripar, az építő-, a kozmetikum- vagy az autóipar termelékenységének növelése érdekében.

Az I.H.S., a gyártósorok automatizálására szolgáló komplett megoldások szlovéniai gyártója, először jelent meg a Pack Show kiállításon, és bemutatta raklapozási és csomagolási rendszereit és robotjait.

Összecsukható fa dobozok. A MOBVIP, Románia egyik legfontosabb összecsukható faládákat és dobozokat előállító gyártója, termékei elismertek a nyugat-európai piacokon is, mint például a CLIP-BOX és a PLIBOX-FREE. A dobozokat és ládákat a megrendelő méretezései és egyedi igényei alapján gyártják, melyek ideálisak a termékek szárazföldi, tengeri és különösen légi szállításához.

Kiállítói vélemények

Első alkalommal állítottunk ki a Pack Show kiállításon, sok látogató kereste fel standunkat, a kiállítás öt napja alatt minőségi, jövőbe mutató megbeszéléseket is folytattunk. Stefania Istodor, CCH Papírgyár

Az idei kiállításon kevesebb a mi profilunkba vágó cég állított ki, így jelentős érdeklődés volt standunkon, nemcsak meglévő partnereinkkel tudtunk találkozni, de új, ígéretes kapcsolatfelvételeink is voltak a rendezvény során. Ifj. Dávid István, Disz Tipo Group

A terjeszkedésünkből fakadóan ez nekünk egy kihívásokkal teli időszak, amelyben sikeresnek mondanám a bukaresti vásárt. Számunkra a kiemelt előny a partnerekkel való találkozás lehetősége, amely ebben az évben gyümölcsöző formában zajlott. Kellemes hangvételű és építő beszélgetéseket sikerült összehozni a legértékesebb ügyfeleinkkel és további ígéretes találkozók keretében jövőbeni üzletek alapjait fektettük le. Simon István, marketing igazgató, Reproflex s.r.l.

Csaba László