fbpx

Világhírűvé tette a Sziget ezt a komposztálót

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 10.

A biológiailag bontható műanyagok ésszerű felhasználására mutat példát a közelmúltban nemzetközi szinten is elismert projekt, amely a 2019-es Sziget Fesztivál innovatív környezetvédelmi újítása volt. A tavalyi Sziget Fesztiválon a fenntartható étkezési lehetőségeket kínáló étkezőblokkban kapható ételek felszolgálásából származó, ételmaradékkal szennyezett, de biológiailag bontható műanyagból készült evőeszközöket és tányérokat a ProfiKomp mobil komposztáló-technológiája helyben feldolgozta. A komposztálás végtermékét, a komposztot, az Óbudai-sziget rekultivációjára fordítják, ezzel is csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát.

A ProfiKomp nem felejti el hangsúlyozni a szakmai körökben kiemelt jelentőségű tényt: bármilyen népszerűek is a biológiailag lebomló/lebontható műanyageszközök, ezek kezelése csak akkor sikeres, ha a visszagyűjtésük megoldott. Természetes körülmények közt – például a tengerbe vagy erdőszélen eldobva – a komposztálókban valóban feldolgozható műanyagok nem bomlanak le.

A ProfiKomp a Sziget-fesztiválon alkalmazott technológiája idén március 3-án a londoni Royal Garden Hotelben tartott „The Greener Festival Awards” díjátadón zöld tevékenységét méltató nemzetközi elismerést nyert. Az innováció kategória díját a fesztivál egy merőben új megközelítéssel és annak megvalósításával nyerte el.

(forrás: ProfiKomp)