fbpx

Az élelmiszercsomagolási iparág felbolydult

Írta: Sándor Ildikó - 2020 április 10.

Interjú Gerely Gáborral, a Sipos Csoport kereskedelmi igazgatójával

Gerely Gábort, a Sipos Csoport kereskedelmi igazgatóját kérdeztük arról, hogy a COVID-19 vírus által generált új helyzet milyen változásokat hozott a cégcsoport életében, és hogyan sikerült ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni.

Az élelmiszercsomagolási iparág felbolydult. A pánikvásárlások hirtelen nagy volumeneket, egyúttal erős összetételbeli változásokat hoztak. Az alapélelmiszerek fogynak jobban, a fejlesztésekkel azonban a cégek kivárnak. Le kellett kezelni a hirtelen magasra ugró rendelés-állományt, ami kihívást jelentett, de mára az alapanyag forgalmazás hibátlanul üzemel, és a beszállítókkal is zökkenőmentesen sikerült az új helyzetnek megfelelni és kiszolgálni az igényeket.

Az iparág többi szereplője is hasonló változásokról számolt be, egyelőre lecsengés még nem tapasztalható, de középtávon a fogyasztás lassulására lehet számítani. Prognózisa szerint a jövőben az élelmiszerbiztonság az eddigiekhez képest is nagyobb szerepet fog kapni. A Sipos Group erős lábakon áll, a változásokat jól adaptálja, így aggodalomra nincs ok. A cégcsoportot technológiai előnyökhöz juttatták a legújabb beruházásaik: kiemelkedő szerephez jutottak a digitális nyomtatásban és a nagy volumenű lézeres perforálásban, így egyre bővül a speciális igények kielégítését célzó exportjuk is.

Miben változott mégis az élet?

Egyrészt az alapanyag-ellátás volt az egyik legnagyobb kihívás, hiszen a fólia nagy részét importálja a cég. A határok szigorítása miatt az ellátás is lassult, és további extra költségeket rótt a vállalatra. Gondoljunk csak a fuvarköltségekre, jelenleg a korábbi díjaknak a többszörösét kérik el a munka veszélyessége miatt. A másik kihívás az alapanyag fólia-gyártók oldalán merült fel, akik évek óta nem tudtak árat emelni, de a nem várt helyzetben és a megnövekedett fólia igénynek köszönhetően erős pozícióba kerültek. Ezek miatt a csomagoló anyagok ára is emelkedni fog. De az árakra az euro-árfolyam hat most a leginkább. Az árfolyam mostani hirtelen megugrását egyetlen importőr sem tudja kigazdálkodni. Mindezeket összegezve, elkerülhetetlenné vált egy nagyobb mértékű áremelés. Az igazgató azonban itt is optimista, mert a nehézségeket egyben új lehetőségként is értelmezi, nyitott szemmel kell járni az új partnerek és új igények tekintetében.

Az élelmiszercsomagolás dupla felelősséget ró a cégekre. A Sipos Csoport megfelel a BRC globális élelmiszer-biztonsági szabványnak, ezen a járvány nem változtatott, eddig is teljesítette a szigorú, higiéniai technológiai követelményeket. Mivel a cégcsoport az élelmiszer iparágban tevékenykedik, mely stratégiai fontosságú, ezért a felelősség másik lába, hogy a kollégák ne betegedjenek meg, ezáltal zavartalanul működhessen tovább a munka. Ennek érdekében lázmérést és kézfertőtlenítést írtak elő, nem fogadhatnak vendégeket és a fuvarosokat esetszerűen kérdőíveztetik is, amennyiben veszélyes területről hoznak árut. Az érintkezéseket minimálisra csökkentették, majdnem mindenki külön szobában végzi a munkáját, illetve online értekezleteket tartanak, és folyamatos képzésben részesítik a kollégákat a legfrissebb higiéniai tudnivalókkal kapcsolatban.

Gábor beszélgetésünket megnyugtatóan zárta, a cégcsoport megfelelő szaktudásának köszönhetően sikeresen adaptálódik az új helyzethez, minden megy tovább zavartalanul.

Forrás: Sipos Csoport