fbpx

Eldobható papír szájmaszk egy magyar nyomdától

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 21.

A virSTOP nevű szájmaszk teljes mértékben magyar innováció. Előnye, hogy olcsón, gyorsan, akár egyedi négyszínnyomással, nagy mennyiségben előállítható. Elsődlegesen javasolt alkalmazási területe a kereskedelem, mint bevásárlómaszk.

A virSTOP szájmaszk speciális alakúra vágott kartonpapír és gumi összeszerelésével készül. Az innováció magában a formában van, melynek használatiminta-oltalom bejegyzése folyamatban van. A fejlesztés szakorvosok bevonásával történt.

– A papír szájmaszk, hasonlóan a legtöbb hazánkban is elérhető eldobható orvosi maszkhoz, a felhasználó környezetét védi. Azonban működése a legtöbb maszktól eltérően a páralecsapódás elvén alapul. A papír minimálisan ereszti át a levegőt, ezért a légzés a szem alatti és állkapocs melletti légréseken keresztül, alászívással történik. A kilégzéskor távozó pára a maszk belső oldalán lecsapódik, melyet a papír felszív – magyarázza Prech Tamás Zsolt, a tervező Media-Press ’91 Kft. ügyvezetője.

Az innováció elsődleges felhasználási területe a kereskedelem. A javasolt alkalmazás szerint az érkező vásárló a bejáratnál megkapja a maszkot és felveszi, majd elintézve a szükséges teendőket, a kijáratnál elhelyezett szemetesbe helyezi. A virSTOP szájmaszk maximum két órán át használható.

Mivel az anyaga papír, így egyedileg nyomtatható, márkázható. Az innováció iránt már hazai és külföldi érdeklődés is érkezett. A gyártási kapacitás jelenleg napi harmincezer darab.

A termék megfelel az EU 2001/95/EK irányelvében foglaltaknak. A termék nem orvosi segédeszköz és nem minősített. További részletek a www.papirmaszk.hu oldalon érhetők el.