fbpx

A 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 27.

Az ipar a rövid gyártási ciklusok kezelése és a költségek csökkentése érdekében egyre inkább a 3D nyomtatás felé fordul. A Stratasys FDM technológiája használható új gyártószerszámok készítéséhez és fejlesztéséhez, kis szériás- és egyéni testreszabott alkatrészek gyártásához.

Napjainkban a legtöbb fogyasztási cikk hőre lágyuló műanyagokból készül. Egy új termék tervezésekor a mérnökök munkáját olyan prototípus készítése segíti legjobban, amelynek mechanikai tulajdonságai a lehető legjobban hasonlítanak a végleges termék alapanyagához. A hőre lágyuló műanyagokkal történő 3D nyomtatás ezért terjedt el ennyire széles körben.

A 3D nyomtatás segítségével a leggyakrabban használt hőre lágyuló alapanyagokból lehet alkatrészeket előállítani, mint például ABS vagy polikarbonát, illetve különféle polimerek keverékeiből. Ezen kívül kifejezetten repüléstechnikai, orvosi, technikai, elektronikai és egyéb szakterületek számára speciálisan módosított műanyagokból is. Amikor egy végleges termék előállításához veszik igénybe a 3D nyomtatást, a hőre lágyuló műanyagok használata még nagyobb jelentőséggel bír, és számos felhasználási területen ez az egyetlen szóba jöhető megoldás.

Speciális prototípusokat készíthetünk szénszállal megerősített poliamid (Nylon) alapanyagokból is. A Fortus Carbon Fiber Edition 3D nyomtatók FDM Nylon 12CF szénszálas vagy ASA alapanyagot használnak a nyomtatáshoz. Ezzel betölti a rést a korlátozott felhasználhatóságú asztali nyomtatók és az ipari szintű, nagyobb beruházást igénylő, szénszálerősítésű alapanyagokat felhasználó nyomtatók között. A fűtött munkatér lehetővé teszi a zsugorodás- és vetemedésmentes alkatrészek nyomtatását, és az alkatrészek biztonsággal ismételhető gyártását, olvasható az okosipar.hu oldalán. Az oldható támaszanyagok használata teljes tervezési szabadságot ad az összetett formatervek kialakításához, beleértve az üregeket és az alámetszéseket is.

A digitális gyártás alapvető váltást jelent az eszközök előállítása terén, hiszen additív gyártással, közvetlenül CAD-adatokból készül az alkatrész bármilyen szerszámkészítés nélkül. Olyan ígéretes gyártási alternatívaként jöhet számításba, amellyel gyorsítható a termelés, és csökkenthetők a költségek. Egyedinek számít, mivel nem kerül sor öntésre, megmunkálásra vagy formázásra, és felszámolja a hagyományos gyártási eljárások korlátait.

A 3D nyomtatás, vagyis a digitális gyártás szinte korlátlan lehetőségeket biztosít, a vállalatok mégis csak a közelmúltban kezdték felismerni az előnyöket. Kifejezetten izgalmas tapasztalat szembesülni a lehetőségek hatalmas tárházával. További jó hír, hogy többféle technológia és alapanyag közül lehet választani.