fbpx

A kecskeméti Mercedes számos óvintézkedést vezetett be

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 29.

A kecskeméti Mercedes-Benznél a fokozatos gyártásindítás alatt először egy-, később kétműszakos munkarendben történik majd a munkavégzés. A gyár legfőbb célja, hogy a termelés újraindulása után is megőrizze munkatársai egészségét, ezért a kollégák védelme érdekében új higiénés és megelőző intézkedéseket vezettek be.

A koronavírus-járvány miatti leállás után a kecskeméti Mercedes-Benz ismét termel. A vállalat számára a munkavállalók egészsége és biztonsága a legfontosabb, ezért további szigorú, több mint 120 higiéniai- és védőintézkedést vezettek be, mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új szabályokról és hasznos higiénés tudnivalókról a gyár minden munkatársa az első munkanap előtt kapott egy tájékoztató kisfüzetet. Az első munkanapon a bevezetett intézkedésekről mindenki kötelező oktatásban értesült. A cég minden dolgozója számára mosható maszkokat küldött, aminek helyes használatáról, és annak tisztításáról szintén a kiskönyvben olvasható részletes tájékoztatás.

A gyár területére történő belépés szabályokat megváltoztatták: a munkatársak munkaruhában és munkavédelmi cipőben érkeznek, sorban álláskor legalább 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Ugyanez a biztonsági távolság érvényes a buszon történő utazásnál és a megállókban is, ezért növelték a gyárhoz közlekedő buszok számát is, a munkatársakat pedig maszk viselésére kérik.

A leállás heteiben a gyártás munkaállomásait átalakították a minimális 1,5 méteres biztonsági távolság figyelembe vételével, és ehhez igazították a munkafolyamatokat is. Azokon a munkaállomásokon, ahol az 1,5 méter távolság nem tartható, a munkatársaknak kötelező maszkot viselni, illetve védőszemüveget vagy plexi védőmaszkot kell használni. A takarítószolgálat rendszeresen fertőtleníti és takarítja a gyár területét. A munkatársaknak minden munkakezdés előtt egyénileg meg kell tisztítaniuk saját munkaterületüket, a munkaeszközöket, a kezelőtáblákat és válaszfalakat. A későbbiekben induló kétműszakos működésnél a reggeli és éjszakai műszakokat szétválasztják egymástól úgy, hogy az egyes műszakcsoportokhoz tartozó munkatársak lehetőleg semmilyen mértékben ne érintkezzenek a másik műszakcsoporttal.

A munkatársak biztonsága érdekében átalakították a pihenőzónákat is, meghatározták az egyszerre ott tartózkodók számát. Kijelölték a székek helyeit a padlón, amelyeket tilos elmozdítani. Az étkezésekre és az étkezők, konyhák használatára vonatkozó szabályokat is átalakították. A gyár területén lévő étel- és italautomaták esetében bővítették a bankkártyás fizetési lehetőségeket, ezzel csökkentve az érintések számát. Az üzemi étkezdékben leszűkítették a menüválasztékot, és megkérték a kollégákat, hogy saját evőeszközeiket használjak, vagy a tálcákkal együtt a személyzettől vegyék el. A székek helyét itt is kijelölték, ügyelve a 1,5 méteres távolságok betartására. A kantinokban jelöléseket festettek a padlóra a helyes távolság betartásához, a pénztáraknál pedig a védelmet szolgáló plexi válaszfalakat szereltek fel.

Az adminisztrációs területen azoknak a munkatársaknak, akiknek tevékenysége ezt lehetővé teszi, továbbra is a home office munkavégzést ajánlják. A megbeszéléseket lehetőség szerint digitális formában kell lebonyolítani. Az az irodákban is érvényes a minimálisan 1,5 méteres távolságot betartása, amit az asztalcsoportok kialakításánál is figyelembe vették. Saját íróasztalát a munka elején és végén minden munkatársnak fertőtlenítenie kell. A tárgyalótermek esetében meghatározták, hogy legfeljebb hány fő tartózkodhat egyszerre a helyiségben.

Ez csupán egy kivonat abból a több mint 120 intézkedésből, amelyekről a vállalat ügyvezetése döntött, és a belső üzemorvosi szolgálattal egyeztetve, a nemzetközi, nemzeti és helyi hatóságok ajánlásai alapján az újrainduláshoz bevezetésre kerültek, olvasható a Mercedes-Benz közleményében.

Képek forrása: Dudar Szilárd