fbpx

A Dachser tovább növekedett

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 09.

A globális gazdaság gyengülése ellenére a Dachser képes volt további növekedést elérni 2019-ben.

Amikor a gazdasági feltételek széliránya megfordul, a minőség és a megbízhatóság többnek számít, mint valaha mondta Bernhard Simon, a Dachser vezérigazgatója. Ez az oka annak, hogy továbbra is célunk, hogy munkatársaink magasan képzettek és motiváltak legyenek, és amiért folyamatosan befektetünk a hálózatunk, folyamataink és IT rendszereink fejlesztésébe.

Az üzletági fejlesztések

A Dachser Road Logistics üzletága a cég növekedési mozgatórugójaként magában foglalja az ipari alapanyagok, késztermékek (European Logistics) és az élelmiszerek (Food Logistics) szállítását és tárolását. 2019-ben a Road Logistics konszolidált nettó árbevételét 2,9%-kal, 4,47 EUR-ról 4,60 milliárd EUR-ra tornázta. A határokon átívelő szolgáltatások továbbra is erőteljesek voltak, és a szerződéses logisztika (Contract Logistics) pozitív fejlődést mutatott egész Európában. Habár az árufuvarozási helyzet 2019 folyamán kiegyensúlyozott volt, a tehergépkocsi-vezetők és a képzett logisztikai szakemberek hiánya továbbra is sarkalatos és sürgető megoldásra váró feladatnak számít Németországban és sok más európai országban – magyarázza Simon.

A Dachser Food Logistics üzletága 2019-ben érte el a legdinamikusabb növekedést, mintegy 5,1%-os árbevételi gyarapodást mutatva, 917-ről 964 millió EUR-ra. A küldemények száma 1,7%-kal csökkent, viszont a szállított tömeg enyhe, 0,6 %-os növekedést mutatott. A Dachser Food Logistics üzletága évek óta megbízható pillér üzleti modellünkben mondja Simon.

Légi- és tengeri árufuvarozási üzletágunkban (ASL) a német autóipari szolgáltatások iránti gyenge kereslet hatása különösen nyilvánvaló. 2019-ben a vállalat lépéseket tett a terület fejlesztése érdekében. Ez magában foglalja az ügyfélportfolió kiterjesztését a gyógyszeripari termékekre, a divat- és a sport kereskedelmi cikkek szektorára, valamint a vasúti forgalom bővítésére az Új Selyemúton.

A koronavírus válságában – A stabilitás a mentőöv a nehéz mindennapokban

Szolgáltatásainak további javítása érdekében a családi tulajdonban lévő vállalat tavaly 151 millió EUR-t fektetett be a tranzit terminálok és raktárak építésébe, bővítésébe, valamint IT rendszerek és a műszaki berendezések fejlesztésébe. Hasonló összegű beruházásokat terveznek az idei évre is.

Nehéz megjósolni a vírus vállalkozásunkra gyakorolt hatásait, csak annyit tehetünk, hogy újraértékeljük a helyzetet, és ennek megfelelően reagálunk, elszánt és egyben rugalmas megközelítéseket alkalmazva. Az üzleti tevékenységek jelenlegi korlátozásai miatt nem tudjuk elkerülni az ipari alapanyagok szállításának üzletágában a volumen-visszaesést, különösen Spanyolországban és Franciaországban. Szolgáltatási portfóliónk sokrétű, emellett különösen nagy hangsúlyt fektettünk eddig is arra, hogy különböző iparágban tevékenykedő ügyfeleinkkel alakítsunk ki üzleti kapcsolatot, így lehetővé vált, hogy rugalmasan tudjunk alkalmazkodni a kialakult új helyzethez, kihívásokhoz. Mint logisztikai szolgáltató, kulcsfontosságú láncszemet képezünk az élelmiszeripar alapvető ellátási láncában, és azzal számolunk, hogy ez az üzletág viszonylag stabil marad magyarázza Simon.