fbpx

Az 5G segítheti az okosgyárak elterjedését

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 09.

Az okosgyárak működésének elengedhetetlen feltétele a megbízható, stabil és gyors internetelérés. Ez az, ami sok helyen még jelenleg sincs meg. Az 5G ezen a téren hozhat jelentős fejlődést.

A gyártóipar komoly átalakulás küszöbén áll, pontosabban a digitális átalakulás kapujában van. A mesterséges intelligencia, az Ipar 4.0, az okosgyártás, a 3D nyomtatás és a virtuális valóság mind létező jelenségek, de egyelőre nem következett be a robbanásszerű elterjedésük. Ennek legfőbb oka, hogy ezekhez a technológiákhoz nagyon megbízható, ultrastabil és persze szupergyors internet szükséges. A 4G erre nem alkalmas, az 5G pedig még nem terjedt el eléggé.

Kevés összetettebb hálózat van a világon egy modern gyárnál, írja a Manufacturing Global. A gyártósoroktól kezdve az ellátási láncokig a gyárak hihetetlen mennyiségű adatot generálnak minden másodpercben. A gépek egymás közötti kommunikációja, valamint az emberek és a gépek közötti kommunikáció egyaránt hatalmas adathalmazt generál, olvasható az autopro.hu oldalán. Ráadásul akár a kommunikáció során, akár a gyártás különböző folyamataiban – és különösen az automatizáció alkalmával – fontos a gyors reakció. Ezért érthető, miért nem megfelelő az ilyen technológiához a 4G hálózat. Az 5G a kulcs ahhoz, hogy a big data rendszerektől eljussunk az okosgyárakhoz.