fbpx

A műanyagiparban is érződik a járvány hatása

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 28.

Az amerikai Műanyagipari Szövetség (Plastics Industry Association) frissen közzétett statisztikái rávilágítanak, hogy a koronavírus-járvány a műanyagiparban is visszavetette a beruházási kedvet, bár úgy tűnik nem drasztikus mértékben.

Kép forrása: Dakumar

Észak-Amerikában az első negyedév folyamán 254 millió dollár értékben adtak át fröccsöntő, valamint extrudáló gépeket a beruházást végző vállalatoknak. Ez 2019. év utolsó negyedévéhez képest 19,6, az első három hónapjához viszonyítva viszont „csak” 6,9 százalékos visszaesés.

Éves összevetésben a géptípusokat vizsgálva január és március között az egy- és kétcsigás extruderek esetében jelentős, sorrendben 34,9 és 19,3 százalékos növekedés ment végbe, ugyanakkor a fröccsöntő gépek eladásainak pénzben kifejezett értéke 11,8 százalékkal esett, olvasható az autopro.hu oldalán.

A Műanyagipari Szövetség egy felmérést is végzett, mely során a műanyagipari gépeket gyártó vállalatokat kérdezték arról, hogyan látják üzleti körülményeik alakulását a jövőben. A válaszadók 18,5 százaléka számít javulásra vagy a helyzet változatlanságára 2020 második negyedévében. A körülmények következő 12 hónapban való javulását vagy változatlanul maradását pedig 22,6 százalékuk várja. Mindkettő érték a gazdasági hangulat szignifikáns romlásáról tanúskodik, 2019 utolsó negyedévében ugyanis az azonos kérdésekre azonos választ adók aránya még sorrendben 69,4, illetve 73,5 százalék volt.

Az Egyesült Államok 451 milliárd dolláros műanyagiparát képviselő szövetség vezető közgazdásza, Perc Pineda elmondta, hogy a koronavírus jelenleg is nehezíti az ipar és a szolgáltató szektor működését, ami a műanyagipar teljesítményén is meglátszik. Ugyanakkor a műanyagok iránti kereslet alapjaiban továbbra is egészségesnek mondható, különösen az egészségügyi, valamint a háztartási termékek esetében.