fbpx

Szibériai körülmények között teszteltek önvezető kamionokat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 11.

A Gazprom üzemanyaggyártó vállalat és a Kamaz teherautó-gyártó sofőr nélküli teherautókat tesztelt Észak-Szibériában igen zord körülmények között. A tesztelés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a Gazprom bejelentette, hogy folytatja a sofőr nélküli járművek használatát az olajmezőkön.

A hőmérséklet az észak-szibériai Gydański félszigeten júliustól januárig 4 fok és -30 fok között ingadozik. A Gazprom üzemanyaggyártó vállalat és a Kamaz teherautó-gyártó itt végezte el a sofőr nélküli teherautók sikeres tesztelését. A tesztek eredménye nagyon kielégítő, hiszen a Kamaz teherautók önállóan, ütközés nélkül vezettek 2500 kilométert. A járművek nagy pontossággal közlekedtek, egy másodperc töredéke alatt felismerték az úton lévő akadályokat, valamint előre jelezték az útvonal pályát figyelembe véve az aktuális forgalmi helyzetet is.

Szakértők kiszámították, hogy szélsőséges körülmények között (nagyon alacsony hőmérséklet, hóvihar, rossz láthatóság, jegesedés) az embermentes utazás 50 százalékkal biztonságosabb, s 10–15 százalékkal olcsóbb volt, olvasható a Trans.INFO oldalán. Figyelembe kell venni a gyorsabb szállítást is, mivel az önvezető járműnek nincs szüksége leállásra.

Az eredmények alapján a vállalatok úgy döntöttek, hogy felgyorsítják a sofőr nélküli járművek bevezetését a logisztikai tevékenységeikbe. A Gazprom bejelentette, hogy folytatja a sofőr nélküli járművek használatát az olajmezőkön egy szabályozó keret létrehozásának részeként.

Kép forrása: newtribuna