fbpx

Tört hónapra is kérhető a Kurzarbeit

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 május 14.

Tört hónapra is igényelhető az átdolgozott csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás, bár a jogszabály külön nem tér ki erre. Jelentősen egyszerűsödött a támogatás igénybevételének adminisztrációja, ennek ellenére még mindig körülményesnek tűnik az alkalmazása, összetett kalkuláció nélkül pedig nem is tud dönteni a munkáltató arról, hogy érdemes-e elindítani az igénylési folyamatot – áll a MAZARS legfrissebb összefoglalójában.

A csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás 2020. május 1-jével volt igényelhető, de csak három nappal korábban léptek hatályba az ehhez szükséges szabályok. A rendkívül szoros határidőt csak részben ellensúlyozta, hogy könnyítettek az adminisztráción, rövidítették a támogatási kérelem nyomtatvány terjedelmét, csökkentették a benyújtandó dokumentumok körét, és még egy – a támogatás kalkulációját segítő – táblázatot is közzétettek.

 

Az egyszerűsítések ellenére továbbra sem könnyű a munkáltató dolga. Nehéz ugyanis eldönteni, hogy kinek érdemes igényelni a támogatást, és kinek nem. Ehhez ugyanis minden érintett vonatkozásban részletes kalkulációra van szükség állítja H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A munkaadónak a kalkuláció elkészítéséhez az alábbi információkat kell megszereznie, illetve a következőkkel kell számolnia.

  • A munkaadó által használt bérszámfejtő programnak alkalmasnak kell lennie a bruttó bér kiszámítására, ami munkavállalónként más és más lehet az eltérő szja- és járulékfizetési szabályok, kedvezmények miatt. A gyakorlatban a munkavállalónak utalandó nettó összeg (korábbi nettó mínusz támogatás) megadásából kell majd kiindulni és innen visszafejteni a bruttó bért.
  • Előre kell gondolnia arra is, hogy a csökkentett munkaidőben hogyan fogja megoldani a munkaszervezést, figyelembe véve olyan szempontokat, mint pl. a munkaidő-beosztásnak az üzletek nyitva tartásához való igazítása. A támogatás három hónapja alatt ugyanis a rendkívüli munka nem megengedett, viszont szóba jöhet akár a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás.