fbpx

Ismét sikeres volt az ABB egyetemi női mentorprogramja

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 15.

Az ABB Kft. immáron a hatodik egymást követő évben hirdeti meg női hallgatók számára az „ABB mentorprogram női hallgatóknak” programját. A projekt során a vállalat legalább öt végzős hallgatót választ ki pályázat útján az energetika, automatizálás, mechatronika területéről.

 

 

Az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

A női mentorprogram célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken. Illetve lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel.

 

Akik pályázhatnak

A pályázat a 2. és 3. éves BSc, 4. vagy 5. éves MSc női hallgatóknak szól. Aktív – nappali, esti, levelező, aktív féléves – hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek valamely magyarországi műszaki főiskolán vagy egyetemen. Az ABB HR szakemberei a beérkező pályázatok értékelésénél figyelembe veszik a jelentkezők motiváltságát, szakmai rátermettségét, valamint angol nyelvtudását. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a korábbi tanulmányi versenyeken elért eredmény, és a felsőoktatási szakmai tevékenységben való részvétel.

A kiválasztott pályázók érdeklődésük és szakterületük alapján dedikált mentorokat kapnak a cég vezetői és szakemberei személyében. Közösen egyeztetett konzultációkon vehetnek részt a program időtartama alatt. A nyertesek az ezt követő 5 hónapban betekintést nyerhetnek egy multinacionális cég mindennapjaiba. Többek között havi egy alkalommal különböző témájú, félnapos programokat kínál nekik az ABB. Gyárlátogatáson vehetnek részt, találkozhatnak az ABB női vezetőivel, megismerhetik a különböző területeken dolgozó kollégák karrierútjait. HR szakemberektől pedig személyes konzultáció keretében tanácsot kaphatnak a későbbi elhelyezkedéshez. Mindemellett arra is jut idő, hogy a műszaki pályához szorosan kapcsolódó képességeket, készségeket is fejlesszék. Ily módon gyakorlati példákon keresztül megismerkedjenek a projektmenedzsment, vezetés, vagy prezentálás rejtelmeivel. Gyakran előfordul, hogy a program alatt, vagy a későbbiekben valaki gyakornokként csatlakozik az ABB csapatához – ahogy ez idén is történt.

 

Sikeres a program

2020 a hatodik év, hogy sikeresen valósítjuk meg női mentorprogramunkat, melynek célja a nők szakmai részvételének és elfogadásának erősítése a műszaki pályákon. Örömmel tapasztaljuk, hogy az elmúlt években növekedett a műszaki tanulmányokat folytató női hallgatók száma. Nagyon erős jelentkezőkkel kezdtük meg a kiválasztási folyamatot, így végül programunk nem a tervezett 5, hanem 8 résztvevővel indult el. A járványhoz kapcsolódó óvintézkedéseket betartva, a program utolsó három konzultációján az ABB mentoraink online platformon adták át a szakmai tapasztalataikat. – Mondta el Taira-Julia Lammi az ABB Kft. ügyvezető igazgatója.

A programban részt vevő nyolc hallgató érdekesnek és hasznosnak ítélte meg a mentori találkozókat. Összességében úgy vélték, hogy a program által olyan kompetenciákhoz jutottak, melyek hasznosak a mérnöki szakterületen való elhelyezkedés szempontjából. Áttekinthették egy sokoldalú nemzetközi cég működését a munkavállalók szemszögéből. A különböző mérnöki pályán dolgozó munkatársak életútjának és karrierjének megismerése által betekintést nyerhettek egy adott pozíció által kínált lehetőségekbe, kihívásokba. Emellett nagyra értékelték, hogy a mentorprogramot követően lehetőségük van gyakornokként munkába állni az ABB-nél.