fbpx

Az automatizálás sokkal több munkahelyet teremtett, mint tönkretett

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 17.

800 ezer alacsony képzettséget igénylő munkahely szűnt meg a bevezetett automatizálás miatt. Ezalatt azonban 3,5 millió új munkahely jött létre, amelyek összesen 13.000 dollárral többet hoznak évente, mint a megszűntek – derül ki a Deloitte brit piacra vonatkozó jelentéséből.

 

Kép forrása: Panera Bread

 

A dolgozók gyakran még idegenkednek az automatizálástól

A gyárakban alkalmazott automatizálás elég sok érzelmet ébreszt. Általában negatívakat, főleg a dolgozók körében. Nem meglepő, hiszen nem kevés adat mutat rá nagyon meggyőzően, hogy az automatizálás sok pozícióban az emberek helyettesítéséhez vezet.

A Deloitte már tavaly rámutatott, hogy a Brit-szigeteken a munkahelyek 35%-át átveheti az automatizálás a következő 10-20 évben. Nem kétséges, hogy a technológia megváltoztatja a munkaerőpiacot. De biztos, hogy hátrányosan?

 

Általában jobban fizető munkahelyeket teremt az automatizálás

A valósággal ütköztetett elméletek új fényben tüntetik fel a problémát. A brit munkaerőpiac és annak változásának elemzése az elmúlt 15 évben ugyanis rámutat arra, hogy valóban megszűnt 800 ezer munkahely, de a helyükre több mint négyszer annyi új jött létre. Ráadásul többnyire jobban fizető munkahelyek.

Az új technológiák hívei arról számolnak be, hogy az általuk kezdeményezett változások javíthatnak az emberek életén, s kreatívabb, valamint intellektuálisan komolyabban bevont munkaerő létrejöttéhez vezethetnek, állapítja meg az entefy.com portál.

A Panera Bread pékség- és kávézólánc nemrég jelentette be, hogy fel akar venni 10 ezer saját járművezetőt. Mindez köszönhető a megnövekedett érdeklődésnek az ügyfelek körében a mesterséges intelligenciára építő digitális platformon értékesített termékek iránt. Az új munkahelyeken a munkavállalóknak csak nappal kell dolgozni, és versenyképes fizetést is ígértek nekik, olvasható a trans.iNFO fordításában.