fbpx

Egy alkalmazás, ami hatékonyabbá teszi az útvonaltervezést

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 18.

Egy barcelonai startup olyan szoftvert hozott létre, ami lehetővé teszi a mesterséges intelligencia használatát az áruk elosztásakor az útvonaloptimalizálás érdekében. A SmartMonkey az egyik legérdekesebb alkalmazás, ami a spanyol logisztikai média szerint megváltoztathatja az ágazat arculatát.

A spanyolok olyan programot hoztak létre, ami mesterséges intelligenciát használ a fuvarok optimalizálásához. A SmartMonkey minden cég korábbi működésével, az ügyfeleik folyamatairól (jellemző útvonalak, nyitási időpontok, feldolgozási idő stb.) gyűjt adatokat, amiket azután elemez is. Teszi mindezt azért, hogy automatizálhassa az operációt, javíthassa a hatékonyságot, és csökkenthesse a működési költségeket emberi.

A logisztikai operáció során generált adatok lehetővé teszik, hogy a rendszer tanuljon, valamint információs bázist hozzon létre, ami alapján megfelelő döntéseket képes hozni.

Xavier Ruiz, a cég ügyvezető igazgatója szerint a logisztikai szektor egyik operációs műszaki kihívása az információkezelés, amit eddig kézzel végeztek. Ez azonban nagyon költsége, ráadásul kevésbé hatékony mód, olvasható az rh.press.com portálon és a trans.iNFO fordításában. Ennek megváltoztatására döntött úgy a SmartMonkey startup, hogy Big Data technológiát és mesterséges intelligenciát használ fel. Ez lehetővé teszi az adatok automatikus feldolgozását, valamint az információnak való értékadást.

A platform a katalánok által kidolgozott algoritmusokra épül: az információkat úgy dolgozza fel, hogy a felhasználó számára olyan optimális útvonalat ajánlj fel, ami megfelel a valós környezeti feltételeknek.

Képek forrása: SmartMonkey