fbpx

Műanyagmentes lesz az élelmiszeripar

Írta: Transpack-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 22.

Növekszik az ételek kiszolgálására és tárolására alkalmas, műanyagmentes és újrahasznosítható csomagolási alternatívák iránti igény. A Metsä Board kifejlesztett egy új, műanyagmentes kartont, amely öko-záróréteggel rendelkezik.

Meleg ételt hazavinni a munka után egy étteremből, talán senkitől sem áll távol. Az egyszer használatos műanyag csomagolás, amelybe a gyors elfogyasztásra szánt ételt teszik, már annál inkább. Nos, ezzel ön, mint fogyasztó, nincs egyedül.

Egyre növekszik az élelmiszeriparra nehezedő nyomás a fenntarthatóbb alternatívák kidolgozására.

A Metsä Board új, innovatív és műanyagmentes, öko-védelemmel rendelkező kartont készített, a MetsäBoard Prime FBB EB-t. Ezt a fenntartható csomagolást kifejezetten az élelmiszeripar igényeihez tervezték. Az anyag a Metsä saját kutatási és fejlesztési munkájának eredménye, és az iparban használt műanyagok és egyéb, környezetre káros anyagok fenntartható pótlására szolgál.

Katja Tuomola, az Metsä üzletfejlesztési igazgatója 2019 szeptemberében részt vett a Las Vegas-i Pack Expo-n, ahol bemutatták az új kartont. „Ezen a Kiállításon rendkívül pozitívan fogadták a kartont” – említette az igazgató. „A Metsä Board PackageLab standján folyamatos volt a jövés-menés. Mindenki maga akart meggyőződni az Öko-Barriere minták tulajdonságairól” – mondta Tuomola. „A márkatulajdonosok és cégek világszerte ki vannak éhezve az új, környezetbarátabb megoldásokra. Számukra ez alapvetően imázskérdés és márkaépítés” – folytatja.


Az Öko-Barriere karton ragyogó fehérségét optikai fehérítők (OBA) és fluorvegyületek nélkül érik el, ezért természetes választás az élelmiszerek csomagolásához.

Számos vállalat – köztük olyan óriási társaságok, mint a Coca-Cola, a Danone és az Unilever – nyilvános kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-ig megszünteti az egyszer használatos műanyag csomagolásokat. Ez arra serkenti a vállalatokat, hogy megújuló és újrahasznosítható anyagokból készített alternatívákat keressenek. Ezenkívül az EU irányelv tilt egyes egyszer használatos műanyag termékeket, ami erősíti az újrahasznosíthatósági elvárásokat, és növeli az olyan anyagok iránti igényt, mint például az új, öko-védelemmel rendelkező karton.

Könnyű újrahasznosítás

Két évvel ezelőtt mutatták be a környezetbarát karton első verzióját. Az új MetsäBoard Prime FBB EB-t javított zsír- és nedvességállóság jellemez, és különféle élelmiszer-ipari végfelhasználásokban lehet alkalmazni, de más területeken is, ahol szükség van a védelmi képességekre. Sok vevő használja már megelégedéssel az Öko-Barriere kartont. Az anyagot doboz- és vendéglátóipari szolgáltatásokban vásárolják, és jók a visszajelzések.

Az Öko-Barriere karton alkalmas az élelmiszerekkel történő közvetlen érintkezésre. A termék fehérségében különbözik a többi hasonló anyagtól, amit optikai fehérítők nélkül érnek el, sima a felülete, kiváló nyomtathatósági tulajdonságokkal rendelkezik, ezért megfelel a márka-promóciós elvárásoknak.

Mivel a karton műanyagmentes, nincs szükség külön műanyag-leválasztási eljárásra, ezért könnyen és olcsón újrahasznosítható. Az Öko-Barriere kartont más papírral vagy kartonnal együtt újra lehet hasznosítani, amennyiben a fogyasztó rendelkezik ilyen rendszerrel. A komposztálhatóság és a biológiai lebonthatóság további vizsgálata 2020 közepéig folytatódik.

Noha az anyagnak más tulajdonságai vannak, mint a többi kartonterméknek, a normál kartonpapírhoz hasonlóan feldolgozható a Metsä Boards finnországi Kyro gyárában található gépekkel.


A Metsä Board környezetbarát, műanyagmentes Öko-Barriere kartonja közepesen zsír- és nedvességgátló, ezért jó alternatíva a különféle műanyagmentes élelmiszer-csomagolási célokra. A karton 195–320 g/m2 felülettömegben létezik.

Következő lépések

A hagyományos karton korábban problémát okozott az élelmiszerek kiszolgálásakor vagy tárolásakor, mivel természeténél fogva nem alkalmas zsíros és nedves ételekhez. A MetsäBoard Prime FBB EB védőrétege megnöveli a karton zsír- és nedvességállóságát.

„Az anyag száraz, friss, fagyasztott, de még meleg ételekhez is jól használható, és alkalmas a mikrohullámú sütőkhöz is” – állítja Tuomola. Az Öko-Barriere további fejlesztési céljaival kapcsolatban Tuomola elmondta, hogy a Metsä Board elkötelezett az öko-záróréteggel rendelkező kartonok továbbfejlesztése mellett, és más lehetőségeket is szem előtt tart. Például a MetsäBoard Prime FBB EB forrón nem hegeszthető le, ami pedig a poharak készítésének előfeltétele.

„A piacon határozott igény mutatkozik a műanyag poharak jobb alternatíváira. Tehát ezt az igényt szeretnénk kielégíteni az Öko-Barriere segítségével” – mondja Tuomola.

Tények a csomagolásról

A műanyag-mentes It’s all about love csomagolás MetsäBoard Prime FBB EB 245 g/m2 Öko-Barriere kartonból készül. A csomagoláson szereplő szöveget nagyon szép fóliaréteg fedi. A színárnyalat tökéletesen illeszkedik a pralinéhoz. A csomagolás tiszta, friss rostokból készül, ezért alkalmas az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezésére. Márka: Kultasuklaa, termék: It’s all about love-Pralinen, anyag: MetsäBoard Prime FBB EB 245 g/m2.

Forrás: Metsä Board 2020 Frühling
Szerző: Anna Gustafsson
Fotók: Metsä és Ville Rinne
Fordítás: LUPE Magazin