fbpx

Nagy tömegű csomagszállításra kapott engedélyt egy drón

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 22.

A kínai EHang vállalat engedélyt kapott legénység nélküli drónok használatára különféle áruk szállításához. Az EHang 216 típusú drón akár 150 kg áru fuvarozására is képes. Az EHang hozta létre a drón-taxikat is.

 

Kép forrása: EHang

A 8 motoros és 16 rotoros EHang 216 típusú drónt először 2016-ban mutatták be. A közelmúltban a gyártó megkapta a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóságtól az üzleti engedélyt, miszerint AAV (autonomous aerial vehice) autonóm repülő járműveket használhat különféle rakományok szállításához.

A cég hivatalos közleménye szerint ez a világon az első engedély az ilyen kategóriájú drónok számára: ezek az eszközök ugyanis akár 150 kg tömegű árut is képesek szállítani.

A vállalat az EHang 216-os drónokkal a kínai Taizhou városában szállítja az árut sík és hegyvidéki terepen.

Az engedélyt a cég pilot-előírások (átmeneti engedély) alapján kapta meg legénység nélküli légijárművek számára, olvasható a trans.iNFO oldalán. Ezt az engedélyt a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság 2019. februárjában vezette be különböző kategóriájú autonóm repülő járművek (AAV) számára, amelyek között személyszállító járművek is találhatók. A hatóságok a cégnek engedélyezték a pilot-tesztek elvégzését, hogy vizsgálhassák az autonóm drónok repülésének lehetőségeit.

Az EHang 216 kétszemélyes elektronikus légi taxi is, amely a beszámolók szerint maximum 130 km/h-s sebességet is képes elérni. Az EHang 216 repülési ideje egy teljes feltöltéssel 21 perc.