fbpx

Hamarosan startol a zöldgazdaságot ösztönző program

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 02.

Júniusban kezdődhet 3,85 milliárd forintos keretösszeggel a Zöld nemzeti bajnokok program előminősítése, közölte online sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Kép forrása: sdi

 

A magyarországi zöldgazdaságot ösztönző program 3,85 milliárd forintos támogatási keretösszege akár a többszörösére is nőhet, amennyiben a pályázói igények azt indokolnák, ismertette a sajtótájékoztatón György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár (ITM).

A Magyar multi program részeként megjelenő felhívás a zöldgazdasághoz kapcsolódó beruházásokat és fejlesztéseket várhatóan 50 százalékos arányban támogathatja. Az érdeklődők az előminősítést követően 20 és 100 millió forint közötti, vissza nem térítendő hozzájárulást kérhetnek.

A program a zöldgazdaság öt területéről várja a jelentkezéseket. Támogatásra számíthatnak az energiahatékonysági, az egyszer használatos műanyagokat kiváltó, a vízfelhasználás hatékonyságát javító, az elektromobilitási és a hulladékokat gyártási alapanyagként hasznosító pályázatok, olvasható az MTI hírében.

A kormány fontosnak tartja a zöldgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseit, így azokat kiemelten támogatja, és szeretné a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások részvételét is ösztönözni.

A műanyagfelhasználás korlátozása önmagában nem elég, Magyarországnak sokkal nagyobb célokban kell gondolkoznia.