fbpx

Kaptak még egy kis haladékot a webshopok

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 04.

Az Európai Bizottság féléves halasztást javasol az elektronikus kereskedelmi áfa jogszabálymódosító csomag bevezetésére. Ez alapján az új szabályozás 2021. január 1. helyett csak 2021. július 1-jétől lesz hatályos annak érdekében, hogy a tagállamoknak és a webshopoknak elég idejük legyen a felkészülésre.

Jelenleg az Európai Unión kívülről rendelt termékekre 22 euró (kb. 7700 forint) érték alatt sem vámot, sem áfát nem kell fizetni. A NAV szerint főleg a Kínából rendelt termékek esetén fordul elő, hogy a feladó nagyértékű telefonok, számítástechnikai eszközök esetén is 22 euró alatti értéket tüntet fel, ezzel elkerülve az adófizetést.

Jövőre (a tervezett január 1. helyett július 1-jétől) ez a kiskapu bezárul, minden termékre kell adót fizetni, bármilyen kicsi is legyen az értéke. Mivel minden termék behozatalát be kell jelenteni, nő a lebukás veszélye.

Jelenleg az EU-n belül működő webshopok dönthetnek úgy, hogy a vevő tagállama által választott értékhatár (jellemzően évente 35 ezer euró, kb. 12 millió forint) alatt nem a vevő országában, hanem az értékesítő országában fizetnek áfát. Így vásárolhatunk jogszerűen az itteni 27%-os áfa helyett például egy luxemburgi webshopból az 17%-os áfával. Ez a lehetőség is megszűnik jövőre, mert néhány kivételtől eltekintve a legtöbb esetben a vevő országának adómértékével kell megfizetni az áfát, emelte ki Dr. Laczka Sándor igazgató, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának vezetője.

Jövőre lehetővé válik, hogy az adott webshop a saját országában és nyelvén adjon be áfabevallást a más országokba történő értékesítésekre is. Így nem kell majd adóregisztrációt végezni és bevallásokat benyújtani más EU-s tagállamokban, hanem az értékesítő államának adóhatósága továbbítja az adatokat a többi érintett EU-s tagállamnak. Az Európai Tanács számításai szerint ezzel az érintett vállalkozások az áfabevallással kapcsolatos adminisztrációs költségeik 95 százalékát megtakaríthatják, olvasható a Store Insider cikkében.

A módosítások fő oka, hogy a becslések szerint évente EU-s szinten 7 milliárd euró áfát nem fizetnek meg az online értékesítések során. Összesen tehát ennyi veszteség éri az Európai Unió tagállamait, köztük Magyarországot. Ez még tagállamokra lebontva is tetemes összeg, országonként évente több tízmilliárd forint, hangsúlyozta Dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere.