fbpx

Legyen betétdíjas a PET-palack!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 17.

A Szentkirályi Magyarország Kft. arról egyeztet a magyar kormánnyal, hogy hazánkban visszaválthatók legyenek a PET-palackok. A vállalat több európai országban is segédkezett egy, a palackok betétdíjassá tételére irányuló törvényjavaslat elkészítésében.

Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország Kft. elnök-tulajdonosa a Pénzcentrumnak adott interjújában az egyszer használatos műanyagokat a boltokból és vendéglátóegységekből kiszorítani tervező kormányzati szándékkal kapcsolatban többek között arról is beszélt, hogy a PET-palackot szerinte abszolút támogatni kell, csak legyen megoldva azok visszagyűjtése.

Balogh Levente szerit a vállalatcsoportjuk is felelősséget érez aziránt, hogy a helyzet rendbe jöjjön. Az elnök-tulajdonos hozzátette, hogy Csehországban és Szlovákiában már részt vállalták törvényjavaslat elkészítésében is, ami a palackok betétdíjassá tételére irányult, s azokat már el is fogadták.

A betétdíjas PET-palackkal arra ösztönözhetők a fogyasztók, hogy azokat ne a kukába dobják, hanem vigyék vissza az üzletbe, ahol még pénzt is kapnak érte.

Nyugat-Európában is több helyen betétdíjasok a palackok, Kelet-Európában pedig az utóbbi időben kezdtek ezzel foglalkozni.

Balogh Levente azt is megemlítette, hogy a magyar kormánnyal is egyeztetnek arról, hogy a vonatkozó törvényt megfelelő módon ki lehessen dolgozni, és itthon is betétdíjasokká váljanak a PET-palackok.