fbpx

Luxuscikkek „állati” csomagolásban

Írta: Transpack-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 04.

A természet termelőlényei

A csomagolás a termék védelmét, eltarthatóságát, megkülönböztetését szolgálja elsősorban. Természetesnek vesszük, hogy ez jól megtervezett, átgondolt, adatokon alapuló emberi tevékenység végeredménye. Marketingelemzések alapján, kifinomult formák, eladhatóságot növelő színek, képek és feliratok jellemzik korunk termékeinek csomagolását.

Van, amikor úgy látszik, mintha több lenne…

Például azok a flakonok, melyek oldalnézetben vékonynak, de szemből nagy kiterjedésűnek látszanak. A legnagyobb flakon a polcon, a legjobban látszik rajta a felirat. Vonzó,  jól észrevehető, főleg, ha megvizsgáljuk a konkurens termékek színét, és a legkevésbé használt színt választjuk. Ne harmonizáljon a többi termékkel a polcon, hanem kiugorjon, szinte elénk.

Persze a divatszínek is fontosak, melyek a célcsoport korosztályhoz is köthetök, akiknek szánjuk a terméket. A feliratok nagysága olvashatósága ugyancsak lehet szempont. Az idősebb generáció szívesebben veszi azokat a termékeket, amelyeken a feliratok könnyebben olvashatók.

Újfajta divattermékek időszakonként rendre megjelennek (pl.: a kávékapszula). A „modern” kávézási szertartás „elengedhetetlen” része a kimért pontos mennyiség, a tökéletes állag és minőség. Reggel nem kell sokat gondolkodni, kiválasztani a színt, ami a típus/fajta gyors memorizálásához tökéletes segítség. Egyszerű alapszínek, jól megkülönböztethetőek  (pl.: a piros koffeinmentes, mint a versenyautók színe, így a memóriánk is azonnal indul).

Az már meg sem fordul a fejünkben, hogy a természet is képes ugyanerre? A növényvilág több zseniális csomagolási megoldását ismerjük – gondoljunk csak a dió vagy a banán tökéletességére. A kókuszdió, ami a tengervízben is védelmet nyújt az örökítőmag számára. A tengeren elsodródik messze egy másik szárazföldre, ha partot ér, azonnal megreped a vastag védőréteg és gyökeret ereszt. Ez is bizonyítja, hogy tökéletes a „csomagolása”.

Az állatvilág is képes meglepetéseket okozni

A kagyló védőcsomagolása (páncélja) a két félből álló, meszes, nyitható ajtó. Folyamatosan átáramoltatja a házán a vizet, közben kiszűrí a táplálékot. Így kerülhet bele normál esetben véletlen szennyeződés, ami, ha nem távozik, irritálja az élőlényt, és többszörös bevonattal gyöngy keletkezik belőle.

Igazgyöngy – tenyésztett gyöngy

Az igazgyöngy olyan, koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, melyet egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. A képen jól látszik az emberi telhetetlenség, sorozatgyártás, egyszerre 35 behelyezett műanyag álszennyeződés, amivel megküzdhet a kagyló. Mesterségesen létrehozott gyöngykészítés: műanyaggyöngy behelyezése az élő kagylóhéjba. Feltaláló: Mikimoto, 1858-tól folytatta kísérleteit az Ago-öbölben. Ő fedezte fel, hogy idegen anyagot helyezve a kagylóba, gyöngyöt lehet tenyészteni. 1899-ben a Tokioi Ginzán megnyitotta első gyöngyüzletét.

A természet csodáit ha jól megfigyeljük és kielemezzük, lemásoljuk, vagy igénybe vehetjük a termelésbe állítva. Az igazgyöngyöt és a tenyésztett gyöngyöt nem lehet első látásra megkülönböztetni. Vágyunk a szép csecsebecsékre, a megnövekedett igényeket pedig nem könnyű teljesíteni. Hol a határ?

A selyemhernyó selyme

Selyemhernyó alvó paplan hálózsákja, mely valódi selyemszálból van. Érdekessége: ahogy fel van tekerve, úgy vissza is lehet bontani, mint a nagymama kötéseit. A legszebb, legfinomabb természetes szál, melyből értékes, nemes kelme állítható elő. A természetet kihasználva egy állatvédelmező bábját gombolyítjuk le, hogy saját testünket burkoljuk be ebből a szálból szőtt kelmével.

A legenda szerint ugyanis Hszi Ling Si kínai császárné – aki kr. e. 2640 körül élt – véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult és hosszú, finom fonalat eresztett le. Már az ókorban, a római patríciusok és a japán császárok is selyemöltözeteket viseltek. A kr. e. 2. századtól Kínából selyemutakon szállították a selymet a kereskedők. A Kelet-Római Birodalomban Justinianus császár (527-565) korában terjedt el a selyemhernyó-tenyésztés, miután 552-ben két térítő szerzetes bambuszbotokban Bizáncba csempészett néhány selyemhernyópetét. Nálunk 1680-ban honosította meg Passardi Péter János a selyemhernyó-tenyésztését.


A tenyésztett gyöngykészítés fázisai


Selyemhernyó és gubója

Cibetmacskaféle és a kávé


A macskafélének édeskés húsú táplálék, majd ürülék, számunkra meg drága luxuscikk, extra kávé

Érdekes világ…

A cibetmacskaféle normál életterében mindenevő. Étlapján szerepelnek rovarok, más apró rágcsálók és a kávébab érett, finom szemei. Ez utóbbinak édeskés, húsos külső burkát eszi, a számára felesleges, emészthetetlen kávémag pedig távozik. Fogságban a tenyésztő kapzsiságán múlik, miből mennyit eszik naponta. Ko pi Luwak, más néven a civet coffeea világ egyik legdrágább kávéja, ázsiai különlegesség. A fákon élő, indonéziai cibetmacskaféle, a „Közönséges pálmasodró” megeszi a kávébabot, majd ez ürülékként távozik tőle. Az őshonos lakosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből és megtisztítják. A cica gyomorsava a kávémagon belül is jellegzetes nyomokat hagy, amely különféle vizsgálatokból kimutatható. Ez elég munkaigényes előállítás, ezért nem csoda, hogy a piacon lévő cibet kávék ötven százaléka hamisítvány.

A kávé réges-rég az életünk része, az ébredés reggeli szertartásának eleme. A kávé eredetére nézve sok legendát ismerünk. Az egyik a XIV. századra teszi a kávé felfedezését. Egy jemeni vagy etióp pásztor észrevette, hogy a kecskéi egy bokor piros bogyós termését legelik, és attól sokkal élénkebbek. A bogyókat a közeli kolostor szerzetesei is kipróbálták, akik forró főzetet készítettek belőlük, s ezzel tartották ébren magukat az éjszakai imádkozások ideje alatt.

A kávé az egész világon elterjedt élvezeti cikként. Története folyamán a csomagolása rengeteget változott.


Ilyen kis műhelyek még napjainkban is működnek


Hernyóselyem-feldolgozás gépesítve


Selyemfonalak


Biciklialkatrészből készített fonalgombolyító


Tucatszámra a hernyógubó, gépesített fonalgombolyítás

A természetes anyagú csomagolás nemcsak szép, de környezetünket is védjük vele. Nagyobb kiszerelés heti vagy havi szükséglet kiszámolása, és ahhoz alkotott csomagolás ideálisabb, mert lényegesen kevesebb a hulladék. Az újratölthető csomagolás is jó megoldás, de akkor időtállónak, jól nyitható/zárhatónak kell lennie. Ez az irányzat csökkenti a rendkívül sok csomagolóanyagból keletkezett hulladék mennyiségét is.

Vászonzsák, fém bevonatos zacskó, fémdoboz, vagy kapszula, mind egyszerre van jelen életünkben. Persze mindegyiket jól megindokoljuk… Az aromavédelem, tökéletes állagmegóvás, a szükséges mennyiség… A hulladék gyártása is jelentős ezáltal, de a feldolgozás és az újrahasznosítás még nem tökéletes.

A kapszulák korunk színes alattomos hulladékai, nem gyűjtjük külön, elkeveredik a többi jelentősebb nagyságú hulladékkal. Jó ez így? A régi zacskós kávét jól záródó fémdobozba öntöttük, onnan adagoltuk a kávéfőzőinkbe. Ez ma már nem trendi. A mai „modern” életünk részei ezek mind. Ugyan nem fotózkodunk az elejtett oroszlánnal, de valahol ezek is annak az „uralkodj!” ösztönnek a maradványai, ami idáig hajszolt bennünket. Uralkodunk a természet felett, kikényszerítjük és kihasználjuk… Gyöngy nyaklánc, valódi selyemruha és egy csésze Kopi Luwak kávé. Ez a tökéletes boldogság? Erre van valóban szükségünk?

Legyőztük a természetet!?

Ez a mondat különösen elgondolkodtató, mikor a jelenlegi helyzetben, az álltalunk fontosnak tartott dolgokkal együtt bezárva várjuk a vírusmentes további létezésünk lehetőségét. Most napról napra kevésbé fontosak a megszokott kedves tárgyak vagy szokások, minden átértékelődik. Fontosabbá kezd válni az, hogy reálisan, takarékosabban kezeljünk mindent. Többet foglalkozzunk egymással és a környezetünkkel. Tervezzünk úgy tárgyakat, hogy ahhoz kevesebb anyagot használjunk, és így a hulladék is kevesebb legyen. Tiszteljük jobban a természetet és a körülöttünk élő lényeket!


Cibetmacska kávé


A kávé csomagolásának változása, fejlődése. Milyen hatással van ez a természetre?

Kávé csomagolása 20 dkg zacskótól a kapszuláig

Összeállította: Darabos Anita DLA