fbpx

Már az összes Skandináv ország csatlakozott az e-CMR-hez

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 25.

Norvégia csatlakozott az elektronikus fuvarlevelekről szóló CMR-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvhöz. Ez azt jelenti, hogy ezzel a lépéssel már az összes skandináv ország elfogadta az e-CMR-t.

 

 

Hatékonyabbá teszi a szállítmányozást

A Nemzetközi Közúti Szállítmányozási Unió (IRU) jelentése szerint Norvégia csatlakozott azon 25 ország csoportjához, amelyek ratifikálták a 2011 óta érvényben lévő előírást. Ez a nemzetközi közúti árufuvarozási szerződésről szóló egyezmény (CMR) kiegészítő jegyzőkönyve az elektronikus fuvarlevélről.

Norvégia következő lépése az e-CMR-kötelezettség bevezetése, és a vonatkozó közúti szállítási előírások betartásának biztosítása. Ez elősegíti a gyorsabb, biztonságosabb és átláthatóbb kereskedelmet, a digitalizáció ösztönzését, és támogatja a norvégiai gazdasági fellendülést, jelentette be az IRU.

Az elektronikus fuvarlevélre való áttérés célja továbbá a szállítmányozás hatékonyságának fokozása – különösen a világjárvány idején – valamint a szállítmányozásban dolgozók fizikai kapcsolattartásának csökkentése az ügyfelekkel. Emellett csökkenti a szállítmányozási vállalatok működtetésének költségeit.

 

Az e-CMR előnyei

Az e-CMR kétségkívül számos előnnyel rendelkezik a fuvarozók és a feladók szempontjából egyaránt. Az elektronikus fuvarlevél lehetővé teszi a fuvarozók számára, hogy kényelmesen archiválják a logisztikai információkat.

A feladó és a szállítmányozó vállalkozás egyaránt hozzáférhet a teljes folyamat adataihoz, mint a berakodás helyéről és idejéről, illetve hol található és milyen teherautó szállítja a rakományt.

A további intézkedések – mint a számlázás, kézbesítés visszaigazolása vagy a panasztételi eljárások kezdeményezése – hatékonyabbak és alacsonyabb költségekkel járnak. Különösen fontos, hogy az e-CMR révén csökkenthető a szállítási szolgáltatás fizetésének várakozási ideje.

A fuvarozó az elektronikus fuvarlevélnek köszönhetően azonnal kiszámlázhatja a teljesített szolgáltatást a szállítás befejezése után.