fbpx

Nem alkalmazhatóak tovább a házhozszállítás átmeneti szabályai

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 23.

A kormány a veszélyhelyzet idejére megkönnyítette az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését. A veszélyhelyzet megszűnésével a tevékenység végzését ismét be kell jelenteni az illetékes kereskedelmi hatóságnál akkor is, ha azt az átmeneti előírások szerint kezdte meg a vállalkozás.

Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a veszélyhelyzet idején ideiglenesen bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatták a napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmazó kereskedők.

Az intézkedés célja a lehetőség szerinti legrugalmasabb keretek megteremtése, a vállalkozások rendkívüli helyzethez való alkalmazkodásának megkönnyítése volt. Az átmeneti szabályozás garanciát teremtett az ellátásbiztonság fenntartására. Eközben azt is lehetővé tette, hogy minél többen jussanak hozzá a napi szükségleteik kielégítését szolgáló termékekhez az otthonuk elhagyása nélkül is.

A veszélyhelyzet megszűnésével újból be kell jelenteni az üzleten kívüli és a csomagküldő kereskedelmi tevékenység folytatását a kereskedő székhelye szerinti település jegyzője felé.

A bejelentést azon vállalkozásoknak is meg kell tenniük, amelyek az elmúlt időszakban, az átmeneti rendelkezések szerint fogtak bele a házhozszállításba.

Hatályát vesztette az a veszélyhelyzeti előírás is, ami a taxisok és taxitársaságok részvételét egyszerűsítette az áruk kiszállításában: e tevékenységük végzése során ugyanis mentesítette őket a személyszállításra vonatkozó követelmények alól.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem áprilisban történelmi rekordot döntött: az egy évvel korábbi adathoz képest több mint kétszeresére növelte forgalmát, ismertette Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. Az összesen 114 milliárd forintos értékesítési volumen azt jelenti, hogy a kiskereskedelemben befolyt minden nyolcadik forintot házhozszállításból hozták össze az ágazat cégei.